В Армения ще възстановят единствения радиооптичен телескоп в света, способен

...
В Армения ще възстановят единствения радиооптичен телескоп в света, способен
Коментари Харесай

Армения ще възстанови супер телескоп от времето на СССР

В Армения ще възстановят единствения радиооптичен телескоп в света, кадърен да гледа небето в два диапазона по едно и също време, написа russian.rt.com.

Такъв е бил основан преди повече от 30 години по неповторимия план на руския академик Парис Херуни. Той е един от водещите астрономи в Съветския съюз.

През 2000 година изследователската база трябваше да бъде замразена заради липса на средства.

В момента е взето решение да бъде възобновен комплексът. С негова помощ ще могат да се вършат нови фундаментални открития.

Парис Херун предлага комбинирането на радио и оптичен телескоп в едно. Благодарение на това резултатите са по-прецизни, а източникът на сигнала е по-лесно откриваем.

Огромният телескоп е заобиколен от изоставени здания, употребявани за обработка на получените от Космоса сигнали. Обсерваторията е построена в труднодостъпна околност.

Дрон снима огромия зарязан руски телескоп, издигнат на 1700 метра надморска височина в планините на Армения. Масивният радиотелескоп " Херуни " се намира до градчето Оргов, сгушено в южните планински елементи на страната. Построен сред 1981 и 1985 година, той се трансформира в един от най-мощните и способни обсерватории на 80-те години на предишния век.

Земетресение нанася вреди на телескопа през 1987 година, само че те са отстранени. Краят на обсерваторията е обвързван с разпада на Съветския съюз, добавя dir.bg.

Днес радиотелескопът " Херуни " е благосъстоятелност на Националният институт по метеорология на Армения. Агенцията търси вложител, който да го възвърне. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР