В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. За проблема сигнализираха

...
В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. За проблема сигнализираха
Коментари Харесай

Свършиха противогрипните ваксини във Варна

В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. За казуса алармираха фенове на Българска национална телевизия. Фармацевтите в града потвърдиха, че количествата са изчерпани преди седмици и нови доставки не се чакат.

Варна

Росица Костадинова е здравна сестра към този момент 30 години. Заради ежедневния контакт с заболели пациенти не пропуща да се имунизира против грип. Тази година обаче не съумява, тъй като противогрипни ваксини в аптеките няма.
Росица Костадинова: В няколко аптеки ревизирах, липсваше противогрипна ваксина.
Дадоха ли ви някакво пояснение?
- Че няма задоволително количества импортирани и са изчерпани за момента.
Фармацевтите в града недоволстват, че всекидневно връщат обезпокоени пациенти, а сезонът за имунопрофилактика завършва чак през декември.
Надежда Чаушева, фармацевт: От една, две седмици нямаме.
Хората търсят ли ги още?
- Да, търсят ги, разочаровани са, ядосани…
Близо 50 % от пациентите с хроничени болести във Варна се имунизират всяка година. При тях грипът протича тежко и води до затруднения.
Д-р Стефка Харитонова: Това е извънредно належащо за нашето население, изключително по-възрастното. Рисковите групи са хората с хронични премеждия, и децата - тъкмо тези пациенти са най-уязвими, по тази причина се постанова да бъде препоръчана имунизация.
Представители на една от фирмите-доставчици на противогрипни ваксини прецизираха, че са внесли същото количество като предходната година, въпреки че регистрират спад в броя хора, които се ваксинират. От там допълниха, че разпространяването на имунизациите в аптечната мрежа тази година е почнало по-рано - още през месец септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР