В аптечната мрежа липсва лекарството за диабетици Новорапид. Този вид

...
В аптечната мрежа липсва лекарството за диабетици Новорапид. Този вид
Коментари Харесай

Николай Костов: Няма лекарства в аптечната мрежа, защото се изнасят

„ В аптечната мрежа липсва лекарството за диабетици „ Новорапид ”. Този тип инсулин влиза в листата с медикаменти, които се изнасят от страната. Лекарството не попада в листата, който не разрешава износа на дефицитни медикаменти. ”.

Това сподели в предаването " Твоят ден " по NOVA NEWS Николай Костов - ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Според него вписването на медикаменти в забранителния за експорт лист би трябвало да става автоматизирано. Той даде образец с осведомителната система, в която всички, които имат отношение, подават информация.

На 9 ноември е дошъл този тип инсулин, само че лекарството към момента не е налично нито в дистрибуторската мрежа, нито в аптеките.

„ Липсва на пазара, тъй като се изнася. Проблемът не е в доставките, казусът е, че откакто се достави – изчезва ”, сподели Костов.

„ Доставки има, само че те не стигат до аптеките. Лекарството непосредствено се изнася ”, повтори той. В аптеките получават в десетки пъти количествата, нужни за инсулинозависимите в България. Периодично липсват перорални антидиабетни медикаменти ”, изясни представителят на „ Аптечна мрежа ”.

Има разнообразни аргументи за недостига на медикаменти, сподели той и съобщи, че може експертите да повлияят на износа.

„ Държавата има регулативна активност – първо би трябвало да бъде обезпечен българския пазар и по-късно да се изнася. Ако е паднала потребността на лекарството под 60%, попада в листата за медикаменти, които могат да бъдат изнесени. Системата, която дефинира този лист, има „ малки врати ”, сподели Костов.

Аптеките зависят от дистрибуторите, разясни той и добави: „ Създадоха съвещателен съвет – нали знаете, когато желаете нещо да не се свърши, създавате комисия за него. ”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР