В апогея на своето влияние наркобаронът Пабло Ескобар внася няколко

...
В апогея на своето влияние наркобаронът Пабло Ескобар внася няколко
Коментари Харесай

В Колумбия се чудят какво да правят с хипопотамите на Пабло Ескобар

В апогея на своето въздействие наркобаронът Пабло Ескобар внася няколко хипопотама за частния си зоопарк. Четири десетилетия по-късно те са подивели, развъждат се и никой не знае напълно какво да прави с тях.

Карлос Валдерама е ветеринарен доктор в екологичната неправителствена организация WebConserva. Без да го бъркат с неговия адаш футболна звезда, той все пак има международен връх: Валдерама може да се похвали, че е първият човек в света, който е кастрирал хипопотам в дивата природа.

Животното беше толкоз огромно, че в интервенцията трябвало да взе участие кран и процедурата лишила 12 часа. Още по-забележителното е, че се организира в Колумбия – на хиляди километри от родните земи на хипопотама в Африка.

От сиви катерици в Северна Европа до диви котки в Австралия, плъхове в Нова Зеландия и зайци в Австралия, инвазивните типове могат да извадят от равновесие цели екосистеми, консумирайки плячка без естествени отбрани против нашествениците или влизайки в конфликт с локални съперници.

Повечето от тези неконтролирани вредители са били доведени от хората, само че нашествието на хипопотамите в Колумбия може да бъде проследена до един съответен човек – не някой различен, а краля на кокаина Пабло Ескобар.

В разгара на престъпното великолепие на Ескобар – през 80-те и 90-те години на предишния век – наркобаронът построи зоопарк в голямото си ранчо Hacienda Napoles сред Меделин и Богота. Когато най-сетне беше погубен от държавните сили през 1993 година, ранчото е оставено да се съсипе.

Други екзотични типове от частната менажерия, като зебри, са преместени в интернационалните и колумбийски зоологически градини, само че зоологическите градини не желаят или не могат да дадат дом на солидните, нападателни хипопотами.

Валдерама споделя, че постоянно разказвана история позволява, че един хипопотам е бил хванат от управляващите единствено с цел да избяга от транспортно средство по време на превозването му. Може да звучи подозрително, само че ветеринарят споделя, че не би бил изцяло сюрпризиран да види едно от тези мощни същества – което може да тежи над три тона – да направи подобен опит да се освободи.

“Мога да допускам ”, сподели той. “Когато транспортирахме хипопотама, който кастрирахме, той се движеше единствено малко, до момента в който беше замаян, и задните колела на камиона се повдигнаха. ”

Тъй като никой не знае напълно какво да прави с тях, изпитващите увлечение към водата колоси процъфтяват и се развъждат и в този момент наброяват сред 65 и 80 съгласно локалната организация по околна среда. Неотдавнашно изследване на Института Хумболт допуска, че в региона може да има 150 колумбийски хипопотама след десетилетие.

Повечето от тях към момента живеят в езерото в Hacienda Napoles, което го прави завладяваща спирка измежду дивата природа за туристи. Други са се приютили в близката Рио Магделена. Големият воден път е идеално местообитание, което им разрешава да се разхлаждат денем и по-късно да излизат на брега през нощта. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР