В Анкара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че

...
В Анкара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че
Коментари Харесай

Вашингтон натиска Ердоган за членството на Финландия и Швеция в НАТО

В Анкара държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон поддържа присъединението на двете страни към Алианса " допустимо най-бързо ". 

" Разширяването на Швеция и Финландия в НАТО не е двустранен въпрос “, сподели Блинкен на взаимна конференция с Мевлют Чавушоглу в Анкара, представен от организация " Ройтерс ". 

 

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се срещна с посланик №1 на Анкара и съобщи, че моментът Турция да вдигне ветото си върху кандидатурите на Швеция и Финландия за участие във военния пакт е в този момент. Разговорите обаче се оказаха безуспешни. 

 

Чавушоглу повтори позицията на Турция, че може да оцени настрана кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО. Като призна, че Швеция е трансформирала законодателството си по отношение на тероризма в сходство с настояванията на Турция, Чавушоглу сподели, че измененията би трябвало да бъдат напълно приложени.

 

Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година и кандидатурите им за участие бяха утвърдени от всички съдружници като се изключи Унгария и Турция. Анкара обаче остава твърда - ще разреши на Хелзинки да се причисли към НАТО, само че не и на Швеция. 

 

Анкара се счита за съществена спънка, като президентът Реджеп Ердоган уточни, че Турция ще даде зелена светлина за участието на Финландия, само че не и за това на Швеция.

 

Причината - Анкара твърди, че Стокхолм крива членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична група от Турция, Европейския съюз и други.

Миналия месец Турция спря договарянията с Швеция и Финландия по техните кандидатури след митинг, по време на който Расмус Палудан, водач на датската крайнодясна политическа партия Твърда линия, изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР