В английският град Бристол се появи паметник на Дарт Вейдър,

...
В английският град Бристол се появи паметник на Дарт Вейдър,
Коментари Харесай

Дарт Вейдър замести паметник на спорна историческа фигура в Бристол

В британският град Бристол се появи монумент на Дарт Вейдър, воин от кино лентата " Междузвездни войни " и един от най-знаковите злодеи в киното. Издигането му може би е въодушевено от скорошната гибел на артиста Дейвид Прауз, роден там, който изигра паметната роля в истинските три кино лентата на Джордж Лукас. на 85-годишна възраст от затруднения на Covid-19.

По-интересното е обаче, че паметникът на филмовия изверг се издигна на мястото, където допреди по-малко от шест месеца се намираше статуята на британския търговец на плебеи и човеколюбец Едуард Колстън (1636-1721), написа в. „ Индипендънт “. Той е доста по-малък по размери от истинския жител на пиедестала. 

Все още не е известно кой тъкмо е издигнал новия монумент, появил се изненадващо през нощта, и дали това решение е в съгласие с локалните управляващи. По-рано в интернет платформата Change.org се появи петиция с молба за инсталиране на сходен монумент; към момента повече от 700 души са се записали в него.

До неотдавна на това място стоеше скулптура на Колстън, само че през юни тази година, в разгара на движенията Black Lives Matter, и хвърлиха в река Eйвън, която тече през Бристол. На идващия месец деятели издигнаха неоторизирано статуя на черната демонстрантка Джен Рийд на опразнения фундамент. Властите обаче скоро я отстраниха и я отнесоха в градския музей, до момента в който се реши по-нататъшната ѝ орис.

Паметникът на Колстън, повдигнат през 1895 година и останал непреклонен на мястото си повече от век, от дълго време е обект на разгорещени публични диспути. Призиви за разглобяване на скулптурата бяха отправяни от години. Повечето британски политици, в това число министър председателят Борис Джонсън, осъдиха дейностите на протестиращите, довели до разрушаването на монумента, като акт на вандализъм. Други жители обаче приветстваха случилото се като (закъснял) цивилен акт на справедливост заради империалистическото минало на Англия

Едуард Колстън (1636-1713) е бил член на английския парламент, човеколюбец, донор на огромни суми за благотворителни дела в поддръжка на своите религиозни и политически възгледи - и е спечелил множеството от парите си с търговия с плебеи. Към края на ХХ век публичното мнение за Колстън стартира да се трансформира, имиджът му е очернен от неговото участие в ръководството на Кралската африканска компания, която извлича огромни облаги от търговията с хора. Независимо от това няколко улици и здания в Бристол продължават да носят неговото име. 

С коментар за монумента на противоречивата историческа фигура се намеси и Банкси - въпреки световноизвестният махленски актьор да крие ревностно самоличността си, се знае, че е от Бристол. " Ето една идея как да създадем по този начин, че да останат удовлетворени и тези, на които статуята на Колстън ще им липсва, и тези, на които няма “, написа в Инстаграм художникът.  " Изтегляме го от водата, връщаме го на постамента, с въжето към врата му и поръчваме няколко бронзови фигури на протестиращи в натурален растеж, които да го дърпат надолу. Всички ще са щастливи. Един хубав ден ще остане запомнен ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР