В английският език съществува думичката furlough, която по-специфично описва нещото,

...
В английският език съществува думичката furlough, която по-специфично описва нещото,
Коментари Харесай

Аварийното решение неплатен отпуск с различен прочит в отделните страни

В британският език съществува думичката " furlough ", която по-специфично разказва нещото, което ние назоваваме неплатен отпуск или разхлабен личен състав. Думата значи краткотрайно спиране на работата на чиновниците поради специфични потребности на компанията, което може да бъде и заради стопански аргументи, каквито са и актуалните.

Държава след страна, огнище след огнище, коронавирусът блокира огромна част от цели промишлености съвсем във всяка точка на света.

Много предприятия дадоха отговор на тази рецесия, точно поставяйки чиновниците си в неплатен отпуск, вместо да ги уволнят изцяло. И в двата случая служащите са наранени от загуба на доходи; разликата е, че тези които не са уволнени, остават в правни отношения с работодателя си и са подготвени да стартират работа, когато стопанската система се възвърне. 

Повечето огромни работодатели по света са възприели този метод. Скандинавските авиолинии, да вземем за пример е пуснала в неплатен отпуск 90% от личния състав си. Най-голямата международна хотелска компания Marriott International също стартира да пуска в неплатен отпуск десетки хиляди чиновници, оповестяват от Световния стопански конгрес в собствен отчет. 

Подходът явно има смисъл за предприятията, които желаят да са подготвеност да стартират работа допустимо най-бързо, откакто рецесията премине. Но какво значи това за самите чиновници?

Правителствата в целия свят поддържат бизнеса и чиновниците, с цел да се оправят с този невиждан потрес, само че равнището на поддръжка и кой дава отговор на изискванията за приемане на държавни тласъци, се разграничава в другите страни.

Правителствата на Обединеното кралство и Съединени американски щати, да вземем за пример, сътвориха схеми за погашение на разпуснатите служащи надлежно по 80% и 100% от заплатите им за интервал надлежно три и четири месеца; към момента не е известно обаче доколко устойчиви ще бъдат тези равнища на поддръжка.

В Обединеното Кралство

На работодателите в Обединеното кралство бяха препоръчани държавни дотации за покриване на 80% от заплатите на чиновниците, които не работят заради пандемията от COVID-19. Стартираната на 20 март стратегия ще покрива заплащането до най-много 2500 английски лири на служащ на месец.

Докато интервенцията е добре пристигнала вест за работодателите, идващото предизвикателство е да се дефинира кой дава отговор на изискванията и по какъв начин да става кандидатстването по програмата. Решаващо за това е разбирането на концепцията за " furlough " и за кого се ползва.

Според директивата, няма ограничаване за това какъв брой чиновници могат да се разпускат, само че самите служители трябва да са съгласни с сходна мярка и тя да единствено три месеца, считано от 1 март 2020 година Тези чиновници, не могат да продължат да работят, даже и на понижено работно време, в случай че желаят да дават отговор на изискванията за помощ.

" Ако можете да дадете някаква работа на личния състав си, те не дават отговор на изискванията за програмата. Трябва да бъде доста ясно кой личен състав може да се разпуска и понастоящем би трябвало да няма никаква работа за тези хора ", споделя Анджела Бръмптън, помощник Gunnercooke, като прибавя, че работодателите ще би трябвало да потвърдят, че бизнесът им е бил негативно повлиян, с цел да се класират за помощите.

В Съединени американски щати

На 25 март сенатът на Съединени американски щати одобри подтикващ стопанската система пакет в размер на 2 трилиона $. Част от този фонд ще се употребява за погашение на заплатите на някои служащи, наранени от рецесията.

Пакетът включва фонд за задържане на чиновници за дребния бизнес в размер на 367 милиарда $.

Компаниите, получаващи помощ ще би трябвало да поддържат равнищата на претовареност на 90%. Според The ​​New York Times бизнесът с 500 или по-малко чиновници ще получи заеми непосредствено от банките, с цел да покрие повече от два месеца работни заплати и други оперативни разноски, като държавното управление изплаща салдото, стига фирмите да не уволняват служащи или да наемат още веднъж тези, които към този момент са били освободени.

Франция, Дания и Швеция

Обещаната поддръжка за компании и служащи във Франция се равнява на 45 милиарда евро и включва способи за погашение на краткотрайно освободените служащи по време на рецесията и за родители, които се грижат за децата си у дома заради прекъсването на учебната активност.

В Дания 75% от заплатите на служащите (до най-много 23 000 крони или към 2840 английски лири на месец) ще бъдат субсидирани от държавното управление, в случай че компаниите обещаят да не уволняват чиновници. В Швеция чиновниците ще получават 90% от заплатите си и ще работят с понижено работно време с помощта на огромните дотации от страната.

Австралия

През идващите шест месеца австралийското държавно управление дава разполагаем 130 милиарда $ (63,5 милиарда английски лири), с цел да поддържа заплатите на чиновниците в предприятията, които са забелязали забележителен спад в оборота.

Около 6 милиона служащи биха могли да получат дотации от 1500 $ (приблизително 733 английски лири) на всеки две седмици. Разпоредбите включват служащи, които са освободени от 1 март.

Допустимите компании за помощи са тези, които са отчели спад на оборота от най-малко 30% или най-малко 50% за огромните работодатели с над 1 милиард $ оборот. 

Китай

През февруари все по-голям брой частни компании в Китай оповестиха понижаване на заплатите или закъснение на заплащането на личния състав.

" В цялостен Китай фирмите споделят на служащите, че няма пари за тях или че не би трябвало да заплащат цялостни заплати на чиновниците в карантина, които не дойдат на работа ", съобщава Bloomberg.

В Пекин на работодателите беше позволено краткотрайно да освободят служащите, стига чиновниците да са съгласни и засегнатите да получават 70% от минималната работна заплата.

Въведени бяха и някои ограничения за данъчни облекчения и за подкрепяне на предприятия, наранени от пандемията, макар че те варират според от района и локалната власт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР