В Англия намесиха България в пиперлив коментар за Европейския съюз.Вашите

...
В Англия намесиха България в пиперлив коментар за Европейския съюз.Вашите
Коментари Харесай

На Острова: Защо по дяволите България бе по-приемлив кандидат за ЕС от Украйна?

В Англия намесиха България в пиперлив коментар за Европейския съюз.

Вашите мнения за " Жалкото неявяване на Европейски Съюз за Украйна ", относно неуместните и егоцентрични оплаквания на Европейски Съюз за изключването му от полемиките на върха сред Съединени американски щати, НАТО и Русия са изцяло обективни, написа към " Файненшъл Таймс " Лорд Кристофър Патън от Барнс Камарата на лордовете, Лондон. 

Когато бях еврокомисар по външните връзки (1999-2004), една от първите ми срещи беше с министър от Украйна. След нормалните любезности министърът непосредствено ме попита дали Европейски Съюз ще одобри упоритостта на Украйна да бъде сътрудник в договарянията за участие.

Повторих формулата, която бе контрактувана и която всички бяхме длъжни да повтаряме дълги години. Вероятно се повтаря и през днешния ден. Казах, че Европейски Съюз приема европейското предопределение на Украйна, но не можех да се наемам да стартира преговори за участие.

Моето схващане за лицемерната празнина на тази словесна формула се усили с годините. Но европейската история е е комплицирана. И двамата чиновници на Европейски Съюз, които участваха на срещата като част от моя екип, ми споделиха по-късно, че са синове на фамилии, които са живели и работили в това, което в миналото е било Полша, само че след войната и измененията на националните граници се е трансформирало в Украйна.

Вярвам, че ЕС — с английско водачество, когато бяхме членове на Европейски Съюз — трябваше мощно да поддържа желанието на Украйна да бъде член на самия Европейски Съюз, за разлика от сегашната двусмислена позиция по отношение на това дали Украйна би трябвало да бъде част от НАТО.

Руснаците безспорно биха се противопоставили на това, само че по-скоро не би било тяхна работа. Това трябваше да бъде решено от дълго време, както и за други източноевропейски страни и балтийските страни.

Защо, по дяволите, смятахме, че, да речем, България е по-приемлив претендент за европейско участие от Украйна?

Става въпрос за статията на Financial Times  " Жалкото неявяване на Европейски Съюз за Украйна " - Блокът би трябвало да се оправи със стратегическите си недостатъци, откакто бе изключен от договарянията:

Кризата към Украйна има последствия за сигурността на цяла Европа. Но за негово оскърбление Европейски Съюз не е директен участник в дипломатическите договаряния, които се водят. Седмица на дипломация стартира с директни полемики сред Съединени американски щати и Русия. Продължи с договаряния сред Русия и НАТО и по-късно с разговор в Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

С повишаването на рецесията водачите на Европейски Съюз стават все по-гласовити в изразяването на недоволството си от изключването им от дипломатическата топ маса. В писмо до европейските външни министри Жозеп Борел, основен посланик на Европейски Съюз, даже предложи, че " основната ни цел би трябвало да бъде да подсигуряваме присъединяване на Европейски Съюз в процеса ".

Това е необичайно тесногръд метод. Основната цел на дипломацията тази седмица би трябвало да е въздържане на съветската експанзия и попречване на спор. Включването на Европейски Съюз в полемиката би трябвало да бъде второстепенна цел. Вместо да се оплакват обществено от личната си ирелевантност, европейските водачи - както в Брюксел, по този начин и в националните столици - би трябвало да работят по-усърдно уединено, с цел да разрешат проблемите, които тласнаха Европейски Съюз в коридорите на договарянията.

В един съвършен свят Европейски Съюз в действителност би бил мощен и авторитетен глас в договарянията с Русия. Проблемът е, че сега на Европейски Съюз липсват военното въздействие и дипломатическото единение, които биха принудили Кремъл да му обърне внимание.

Руснаците, украинците и даже източните членове на Европейски Съюз схващат, че силата на Съединени американски щати остава най-големият евентуален възпиращ фактор за съветската експанзия. Бюджетът за защита на Съединени американски щати е повече от три пъти по-голям от разноските за групова защита на 27-те членки на Европейски Съюз. Усилията на Европейски Съюз да се разклони към сигурността остават лимитирани до релативно дребни задачи и начинания.

В предишното Европейски Съюз можеше да упреква опозицията от Вашингтон или Лондон за неуспеха да се развие отличителна европейска роля в защитата и сигурността. Но Обединеното кралство към този момент напусна Европейски Съюз и администрацията на Байдън евентуално би приветствала груповите старания на Европейски Съюз в региона на защитата. Проблемът явно е в самия Европейски Съюз.

Блокът е политически разграничен. Полша, Естония, Латвия и Литва естествено са внимателни към Москва и желаят ястребов метод. Но в немския истеблишмънт, изключително в немския бизнес, постоянно е имало гласове, призоваващи за доближаване с Русия. Еманюел Макрон, президентът на Франция, също постави едностранно изпитание за рестартиране на връзките с Русия, макар че се сблъска с предвидим неуспех.

За да отбрани достойнството си, Европейски Съюз съумя да се споразумее за строги наказания поради анексирането на Крим от Русия през 2014 година Единният европейски пазар е значим стратегически, както и стопански актив. Но в актуалната рецесия е удивително, че е оставено на администрацията на Байдън да заплашва Кремъл с " опустошителни " стопански последствия. Европа бе доста по-спокойна по въпроса за бъдещите наказания.

Изграждането на консенсус в Европейски Съюз постоянно е мъчно. Може да е още по-трудно при положение на съветско нахлуване против Украйна, като се има поради зависимостта на доста страни от Европейски Съюз, по-специално Германия, от съветския газ. Европейски Съюз също дълго се бори да образува общ метод към решаващата тематика за енергийната сигурност.

Настоящата уязвимост на Европейски Съюз във връзка с рецесията в Украйна е в действителност почтена за жалост. Това е рисков миг за европейците и тяхната сигурност. По-силен и по-единен глас на Европейски Съюз би оказал помощ на Запада да възпира Русия. Би било тъпо, в случай че се изисква тежка рецесия в сигурността — като съветската офанзива против Украйна — за основаване на единение и неотложност, от които Европейски Съюз толкоз се нуждае, пише
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР