В анексирания от Русия град Севастопол се състоя траурна церемония

...
В анексирания от Русия град Севастопол се състоя траурна церемония
Коментари Харесай

В Севастопол се състоя траурна церемония за прощаване с крайцера Москва

В анексирания от Русия град Севастопол се състоя траурна гала за сбогуване с ракетния крайцер " Москва ", който потъна в Черно море, оповестява рускоезичната емисия на Би Би Си.

На церемонията участваха ветерани от военноморския флот и духовник. На един от траурните венци се виждаше лента с надпис " за кораба и моряците ".

Руското министерство на защитата съобщи, че екипажът на потъналия крайцер е бил евакуиран, само че не посочи какъв брой души е имало на борда.

Украинската страна твърди, че екипажът на " Москва " не е могъл да бъде евакуиран поради стихия.

Ройтерс отбелязва, че венци в памет на " Москва " са били поднесени на паметника на основаването през 1696 година на съветския военноморски флот в Севастопол, щабквартира на черноморския флот.

Москва, която анексира Крим от Украйна през 2014 година, съобщи, че флагманът на съветския черноморски флот " Москва " е потопен в бурно море след експлоадиране на пожар от детонация на муниции.

Украйна твърди, че една от нейните ракети е провокирала потъването му.

За присъстващите на прощалната гала крайцерът е бил " знак на вяра, възобновление и мощност ", отбелязва организацията.

" Дори за тези, които не са били на него, " Москва " беше знак за всички, знак на нашата мощ, на нашата вяра, на възраждането на флота през 1990-те години " след рухването на Съветския съюз, сподели капитанът от запаса Сергей Горбачов, който приказва пред тълпата, облечен във военната си униформа.

" Загубата на всеки транспортен съд, изключително флагман, е покруса за всички тези десетки хиляди хора, които са служили там от над 20 години ", акцентира свещеникът Георгий Плояков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР