В анекса към Националния рамков договор ще има клауза при

...
В анекса към Националния рамков договор ще има клауза при
Коментари Харесай

Предложение: При отказ на болница да даде материали при проверка да се анулира договорът ѝ с НЗОК

" В анекса към Националния рамков контракт ще има уговорка при отвод на болница да даде материали при инспекция да се анулира договорът ѝ с Касата. Гарантирам, че след Нова година ще има инспекции. " Това заяви проф. Генчо Начев, ръководител на Българското сдружение по кардиохирургия, на конференция в Българска телеграфна агенция, на която се обсъждаха обективните данни за активността на лечебните заведения в областта на ортопедията и кардиохирургията.
" Който работи вярно, няма потребност да се тормози от камери ", сподели още той.
По думите му камерите в лечебните заведения са в интерес на екипа, който правят интервенцията. Според него обаче камерата на входа и изхода няма да даде нищо, както и анкетата с болните в никакъв случай не може да покаже качеството на лекуване. Той даде образец с болница „ Св. Екатерина “, която управлява.
" При нас има камера във всяка операционна зала, която снима самата интервенция. Имаме камери в ангиографските кабинети, които снимат процедурата. Тези камери са свързани с аудиторията и в действително време може да се предава надлежно какво се прави там за образование на студенти и специализанти ", сподели още проф. Начев. Той уточни, че преди 10 години прочут професор е записвал всяка своя интервенция и когато са го съдили, той е разполагал с доказателствен материал, че е направил всичко по разпоредбите.
" В София има шест кардиохирургии. Във Виена има две, в Берлин има две “, сподели той. По думите му една от лечебните заведения в София е със 110 интервенции годишно при най-малко 250.
" Съжалявам, че няма представител на Министерство на здравеопазването, тъй като това е проблем главно техен. Никъде пазарът в региона на медицината не е чист. Никъде няма чист пазар, чиста конкуренция. Той е квазипазар, тъй като постоянно има регулация. Регулацията се прави в името на обществото “, сподели още проф. Начев. По думите му тази регулация би трябвало да се направи от министерството, а към този момент Касата има опция да не подписва контракти с всички. „ Все още не го е направила ", добави още проф. Начев.
Той даде и статистика за интервенциите на стент и байпас:
" Средно за Европа съотношението сред сложени стентове и байпас хирургия е 3,8 към 1 в интерес на стентовете “, сподели проф. Начев, като посочи, че данните са отпреди две години. " В България 2016 година съотношението беше 12,36 към 1,2017 година стана 13,86 към 1 ", сподели още проф. Начев.
По думите му най-евтините пътеки са минимум там, където регистрират по-скъпите, с цел да вземат повече пари. Проф. Начев посочи това като симптом за евентуално нарушаване на закона. Той даде образец със случай, в който НЗОК е изискала документи и материали от лечебно заведение, само че те са били отказани и в този случай НЗОК не е могла да направи нищо изключително, защото в сегашния Национален рамков контракт няма уговорка, която споделя, че при отвод да се дадат материалите при инспекция, се анулира контракта. „ В анекса, който следва в този момент да се подпише тази уговорка ще я има “, съобщи още проф. Начев.
Ако в народен мащаб отношението сред по-евтините и по-скъпите клинични пътеки е почти отмерено разпределено, то тук в две лечебни заведения - частна и държавна разликата е трагична, разяснява доктор Стоян Лазаров, член на УС на Българското сдружение по кардиохиругия. По думите му това поражда подозрения за коректността на сътрудниците му и би трябвало да предстои на инспекция и разбор.
От своя страна ръководителят на Българската ортопедична и травматологична асоциация проф. Асен Балтов заяви, че има предпочитание да бъде основан указател, в който да бъдат ясни какви импланти се поставят, за може да се види количеството и качеството, съобщи организация Фокус.
" По този метод ще стане ясно какъв брой пъти е опериран и какъв брой пъти се е наложило по-късно да се направи проверка и за какво е правена, както и кой е направил интервенцията и последващата такава ", сподели проф. Балтов, като добави, че това са неща, които незабавно ще излязат на ярко, в случай че има подобен указател.
" „ За страдание, до този миг той не беше изпълним, само че при стеклите се неща в НЗОК със стягане на контрола, мисля, че това ще бъде идната стъпка “, добави още той.
" Когато един човек желае да получи нещо положително, той в действителност би трябвало да знае и да е сигурен, че това, което му се вгради в организма е положително “, добави той и цитира обява от предишния месец на в „ Гардиън “, в която се показва, че повече от 2,5 млн. пациенти по света са изгубили живота си заради некачествени импланти.
" Показателен е и образецът с еквадорската компания, която правеше от механически силикон изкуствените гърди. Същото е и при имплантите и протезите, които са в ортопедията и травматологията, тъй че това е извънредно значимо и аз адмирирам това, което направиха от НЗОК - да има референтни импланти.
Председателят на Българската ортопедична и травматологична асоциация разяснява, че евтиното в множеството случаи излиза скъпо и по този метод губят както пациентите, по този начин и страната.
Припомняме, че според данните от Индекс на лечебните заведения от 241 изследвани лечебни заведения у нас сложно лекуване над междинното равнище могат да дават едвам 23 лечебни заведения или 9%.
Болниците, сключили контракт със здравната каса, които работят по всички клинични пътеки, пък са едвам 28. Това демонстрират данните от изследване, наречено Индекс на лечебните заведения, което цели да наблюдава положението на болничната помощ у нас.
По-малко от 21% от лечебните заведения у нас са над междинното равнище във връзка с опцията да правят комплицирани ортопедични интервенции. От 84 проучени лечебни заведения 58 не реализират междинното равнище на интервенциите, изясни проф. Петко Салчев, съветник на плана „ Индекс на болниците”, заяви expert.bg.
" И при комплексния показател водещи са четири от лечебни заведения, като преди всичко е " Пирогов ". А от всички 241 лечебни заведения единствено 23, или 9% са над междинното за страната, заяви проф. Салчев.
" Второто, което мен ме тормози, е, че не престават да се творят клинични пътеки, които са с под 10 пациента размер за годината, което разсейва обществения запас. Не на последно място е и, че има клинични пътеки, които са без включени диагнози в тях ", разясни още той.
Подобна е и обстановката със сърдечните интервенции. От 10 лечебни заведения, които правят такива, единствено 4 обезпечават сложна грижа. Според кардиолози не би трябвало болница, която има регистрирана една сърдечна интервенция на година, да продължава да има контракт със здравната каса по кардиологични клинични пътеки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР