В ампирите са популярен елемент от европейската култура и фолклор.

...
В ампирите са популярен елемент от европейската култура и фолклор.
Коментари Харесай

Ужас, роден от убийство на бременна жена

В ампирите са известен детайл от европейската просвета и фолклор. Легендите за тях датират от древността. Има археологически доказателства, че и нашите предшественици в България са се страхували от тези фолклорни чудовища.

Само че античните митове нямат съвсем нищо общо със актуалния облик на вампирите. Това са били зли духове или сенки, които са вдигали мъртвите от гробовете им или са обладавали живите, трансформирайки ги в хищници, жадни за човешка плът и кръв. Основно средство против тях е било желязото.



В Източна Азия също има сходна легенда. При това на чудовището е наименуван цялостен град, който сега е столица на провинция Западен Калимантан, а в предишното е бил център на всесилен султанат.

Това е Понтианак. Смъртоносно творение на нощта, понтианакът е дух, обитаващ измежду високите дървета. Той постоянно се повява като красива, чернокоса, бледа жена, облечена в бяло, която притегля млади мъже или деца в горите, с цел да изпие кръвта им. Илиза единствено по пълнолуние и край нея нормално се чуват бебешки крясъци и женски смях. Казват, че в случай че звуците са тихи, понтианакът е наоколо, само че в случай че са мощни, е надалеч. Кучетата вият, когато го усетят, само че стартират да хленчат с приближаването му. В наличието на понтианака първо се усеща ароматът на цветето плумерия, който обаче бързо минава в миризма на разлагащ се мъртвец.

Понтианакът може да лети. Има дълги нокти, с които пробива дупки в тялото на жертвата, с цел да доближи кръвта. Понякога раздира телата на мъжете. И постоянно е жена. Но не каква да е.



Според преданията понтианак ставала единствено бременна жена, умъртвена принудително от мъж. Нейният злопаметен дух търсел отплата с мъжете и желаел дете. Преданията за понтианак и сега са извънредно известни в Източна Азия и изключително на остров Борнео. Заради характерните характерности на въпросния кръвопиещ дух, той постоянно е обсъждан като феминистки знак.

Има и поверие, че в случай че мъж успее да забие пирон във врата на понтианак, духът се трансформира в красива жена от плът, която освен това е чудесна брачна половинка. Но единствено до момента в който гвоздеят е на мястото си.
 Понтианак
Легендата за град Понтианак стартира с Шариф Абдурахман Алкадри. Син на прочут ислямски свещеник, той търсел място, където да си построи резиденция.

Движейки се край брега на река Капуас, Шариф намерил подобаващ терен. Въпросната река е значим търговски път, който можел да бъде следен от резиденцията, наоколо до речната делта.

Имало единствено един проблем. Мястото било населявано от понтианаци. Шариф обаче водел със себе си войска. Войниците първо изплашили духовете, стреляйки по тях с оръдия. След това изсекли високите дървета, в които се криели понтианаците. Като дата на успеха над духовете е записан 23 октомври, 1771 година На разчистеното място Шариф построил замък и джамия. Двете здания станали сърцето на град Понтианак.



В тази легенда има повече дълбочина, в сравнение с наподобява на пръв взор. В предишното Борнео не бил преобладаващо мюсюлмански. На острова ислямът се сблъскал с по-стари религии като хиндуизма, будизма, християнството и локалните шамани. Последните водели жестока война с идващите извън религиозни учения. Канибализмът бил постоянно срещана тактичност на гнет в този спор и част от шаманските практики на даяките.

Така че борбата за основаването на Понтианак може да се е случила в действителност, макар че надали е била сред хора и жадни за кръв духове на убити бременни дами.
 Понтианак
Стратегическото местонахождение разрешило на града да процъфти. В момента най-голямата етническа група в него са китайците, като мюсюлманите са към 60% от популацията му.

Директорът на Агенцията за младежта, туризма и спорта на Западен Калимантан бил толкоз горделив с фолклора на Понтианак, че през 2017 година предлага да се построи 100-метрова скулптура на женския фантом в града. Засега концепцията не е получила утвърждение.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Въпрос към радио " Ереван ": - Каква компетентност в медицината е дерматология? Отговор на радиото: - Най-добрата компетентност за доктор: болният нито умира, нито оздравява.... Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниИнцидентът се случи лятото на 2019 г.Премахването им се случва по искане на собственицитеКонтейнеровозът " Евър Гивън " блокира придвижването през Суецкия канал за шест дни през мартВижте какво реши Министерския съветМакрон: „ Имаме правото да богохулстваме ”Случаите на COVID-19 в страната внезапно скочиха на 1800До трагичния случай се е стигнало, откакто младежът се опитал да придвижи огромен хладилникПроф. Юруков определял за себе си в допълнение заплащане за общо 142 300 леваКаква е причинатаТова разгласи Кирил Петков днесЖената е подавала неведнъж сигнали в полициятаФирмата производител е германскаПървата дама също е била ранена при нападениетоТова разгласи на брифинг министърът на стопанската система Кирил ПетковОсмани: 26 държави-членки на всеослушание споделят, че това не би трябвало да се случва със Северна Македония
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР