В американския Сенат има предложение да бъдат закупени руските зенитно-ракетни

В американския Сенат има предложение да бъдат закупени руските зенитно-ракетни ...

Звучи невероятно: САЩ могат да купят руски ракети С-400 от Турция.


В американския Сенат има предложение да бъдат закупени руските зенитно-ракетни системи С-400 от Турция. По този начин САЩ ще отстрелят два заека с един куршум – ще заровят томахавката с Турция и ще разучат военните технологии на тези ракети.

Направено е предложение, свързано със закона, определящ годишния бюджет и разходите на Пентагона. Сенатор Джон Тун, републиканец от Южна Дакота, предлага тази законодателна инициатива, която ще позволи на въоръжените сили да закупят руските зенитно-ракетни системи от Турция, предаде Defense News.

Заради руските ракети „Триумф” се увеличи напрежението между стратегическите партньори САЩ и Турция, а президентът Доналд Тръмп дори заплаши турския си колега Реджеп Ердоган да срине турската икономика, ако Анкара не се откаже от ракетите. Турция на няколко пъти обяви, че няма да се откаже от ракетите. Те все още не са активирани на турска земя. Сенатор Джим Риш (републиканец от Айдахо) обаче се противопоставя на това предложение и е на мнението, че всяка държава, която се сдобива с руска военна техника, трябва да попадне под санкции, включително партньорът в НАТО Турция. Сенаторът е критичен към Ердоган.

Източник: fakti.bg