В американския мини сериал Чернобил Олексий Ананенко е приветстван като

...
В американския мини сериал Чернобил Олексий Ананенко е приветстван като
Коментари Харесай

Проговори един от тримата ликвидатори от Чернобил,...

В американския мини сериал " Чернобил " Олексий Ананенко е приветстван като един от мъжете, съдействали да се избегне по-голямо злополучие по време на Чернобилската злополука, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ананенко, който през днешния ден живее в непретенциозен двустаен апартамент в предградията на Киев, обаче увери, че не се счита за воин. " Никога не съм се взимал за воин - просто вършех работата си ", довери 59-годишният някогашен инженер, който през 1986 година рискува живота си при повредата в Чернобил, на към 100 км северно от жилището му.

В един от най-драматичните епизоди на мини сериала на телевизия НВО се разказва историята на Ананенко и други двама инженери, Валерий Беспалов и Борис Баранов, които слизат на дълбочина 3 метра подземен, с цел да изпразнят воден контейнер. Давайки си сметка за заплахата, тримата мъже стават доброволци, с цел да се избегнат " милионите " смъртни случаи, които би провокирала възможна втора детонация вследствие на контакта сред нуклеарното гориво и водата в резервоара. Но въпреки в реалност да е имало заплаха от втора детонация, евентуалните ѝ мащаби не са били ясни. Тримата мъже " камикадзе " просто изпълнили заповеди, без да бъдат осведомени за рисковете, които ги грозят.

" Заповядаха ми да отида там и аз изпълних заповедта. Не се опасявах ", си напомня Ананенко, чиято кестенява коса няма нищо общо с русата прическа на исландеца Балтазар Бреки Сампер, който се е превъплътил в неговия облик в мини сериала.

Ананенко забелязал и някои несъответствия сред това, което е показано в мини сериала, и случилото се. " Вървяхме по-бързо - сподели той. - Ако си муден, погълнатата от организма доза радиация ще е по-голяма. "

Макар че бил екипиран с два дозиметра, Ананенко не знаел каква доза радиация е погълнал организмът му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР