В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за

...
В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за
Коментари Харесай

Хейл: В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за нашите отношения

В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за нашите връзки. Съединени американски щати са положителна мощ в Близкия изток, България е доста значима страна за европейската непоклатимост и сигурност и за американската визия за бъдещето на Европа, разяснява пред БНР Дейвид Хейл, заместител държавен секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси.

" Приветстваме България, че се нагърби с водеща роля по редица районни проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната народна власт ".

" Стратегическият разговор, който водим тази седмица с България, е в светлината на стратегическото географско състояние на България в Югоизточна Европа. България е на източния фланг на НАТО, до Близкия изток е - в действителност доста значима страна за европейската непоклатимост и сигурност, както и за американската визия за бъдещето на Европа. Това е една от аргументите да желаеме да бъдем сътрудници на България, в това число със структурите за сигурност. Разговорите ни засегнаха тази тематика, както и модернизацията на тези структури ", изясни той.

" Постигнахме добър прогрес. Посланик Мустафа ме осведоми за резултатите и ние считаме, че съдействието ни ще се задълбочава от ден на ден. Нека посоча някои от нещата, които постигнахме: договорихме 10-годишна пътна карта за съдействие в защитата, която ще помогне за рационализация на отбранителните качества на България против каквито и да било закани и ще усъвършенства оперативната съгласуемост в границите на НАТО ".

" Второ - приветстваме оповестеното от премиера Бойко Борисов решение България да придобие 20% дял от собствеността на терминала за полутечен природен газ в Александруполис. Мисля, че това е огромно достижение, което ще усъвършенства енергийната диверсификация на Балканите ".

" И трето - договорихме се да продължим да работим дружно във връзка с 5G телекомуникационни мрежи за да има свободна и почтена конкуренция и България да е предпазена от пробиви и злонамерени операции посредством 5G технологиите ".

" Така че - чакаме надграждане след отличната среща на премиера Борисов и президента Тръмп предходната година и разговорът да продължи - за сигурността, защитата, енергетиката, търговията, върховенството на закона, районни въпроси и други ".

Пу думите на Хейл, " ние в действителност се възхищаваме и почитаме отдадеността на българския народ по пътя му към демокрацията. Силно го поддържаме. Второ - значимо е да не се не помни, че демокрацията е развой, който в никакъв случай не свършва. Изисква непрестанни старания, тъй като в никакъв случай не можеш да постигнеш положение на съвършенност - даже в нашата страна. Трябва непрестанно да се поставят старания, с цел да са в действителност виновни и устойчиви демократичните институции и да си правят работата ".

" Ние тук в Америка сме оптимисти за бъдещето на България в това отношение, както и за нашите връзки. И ще продължим да работим с вас за подсилване на битката против корупцията, демокрацията и върховенството на закона. Наскоро се договорихме да проведем сериозен разговор за конституционна промяна и за отчетността на правосъдната власт. Това е доста потребно. Освен това приветстваме България, че се нагърби с водеща роля по редица районни проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната народна власт. "

Относно Русия, той разяснява, " че е съперник - много корав, от време на време находчив - само че съперник. Президентът Тръмп неведнъж дава да се разбере, че ние сме за по-добри връзки с Русия. Държим отворена вратата към разговора. Аз персонално имах дълги диалози с моя съветски сътрудник. Поддържаме канали за връзка във връзка с Украйна, Сирия, Северна Корея, контрола върху въоръженията, Близкия изток като цяло, двустранни въпроси ".

" Фундаментален проблем е обаче, че Русия не стопира с агресивното си държание. Това е огромното затруднение пред подобряването на връзките ни. Разочароващо е. Руското държавно управление не желае да поеме отговорност за нападателните си дейности и не трансформира държанието си. А това води до интернационална изолираност, от която Русия страда, само че може да упреква единствено себе си за нея. "

Хейл добави, че по отношение на Турция, към нея Съединени американски щати се отнася " като основен съдружник в НАТО - за всички ни. Решени сме да работим за задържане на Турция в лоното на Запада и на НАТО. Имаме в действителност натоварен разговор с турските управляващи по голям брой въпроси - двустранни и районни. Приемаме и знаем, че Турция играе основна роля в района. И желаеме тя да е градивна ".

" Наистина Турция се снабди с противоракетната система С-400. Това не е в сходство със споделените ни отговорности като съдружници. В ход е разговор по въпроса и не сме подготвени още да приказваме обществено за каквото и да било, обвързвано със наказания. "

Във връзка с втората линия на газопровода " Турски поток ", " този въпрос в действителност има геостратегическо значение. Съзнаваме, че енергийната сигурност е извънредно значима за Европа. За нас също е значима. И разбираме, че когато нашите съдружници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съдружници. "

" Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва употребява енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява въздействие, да разделя Европа. Това е нашият проблем. " Северен поток 2 " и втората линия на " Турски поток " са проблем, тъй като не обезпечават същинска енергийна диверсификация за Европа, а в действителност усилват съветското политическо въздействие в Европа. "

" Те дестабилизират Украйна, тъй като Русия получава опция да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние считаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи политически над Европа и по този начин способстват за неустойчивостта, изясни заместител държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси.

" Поредица от значими събития се случиха през последните седмици. Те демонстрираха, че Иран и подкрепяни от Иран групировки подкопават сигурността на нашите другари и съдружници и заплашват ползите на Съединените щати и живота на американците там. Драстично не зачитат суверенитета на Ирак и сигурността и сигурността на иракчаните и на американските и другите участници в силите на интернационалната коалиция. "

" Отдавна предизвестяваме за заплахата от това държание на Иран за района. И призоваваме за единно противопоставяне на тези закани - за мощни възпиращи ограничения. Дадохме и ясно да се разбере, че няма да поносим набези против американци. Това се случва тази седмица. Решени сме да браним нашите хора и ползи. Както сподели президентът Тръмп - наподобява иранците отстъпват, само че ние оставаме бдителни. "

" Успоредно с това крайната ни цел е да намерим път към договаряния и мир с Иран. И да разсеем всички разлики и закани от Иран в района. "

Според Хейл, " Съединените щати са положителна мощ в Близкия изток. Ние работим старателно за реализиране на изчерпателен и дълготраен мир сред Израел и палестинците. За да е по-светло бъдещето за всички. Имаме проект, ще го оповестим, за нас той има най-хубави шансове за триумф. Междувременно, зовем всички към самообладание, да ни разрешат да свършим нужната работа и след това да ни съдят по постигнатото. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР