В Албания са били продадени 12 тона сладолед с канцерогенно

...
В Албания са били продадени 12 тона сладолед с канцерогенно
Коментари Харесай

12 тона канцерогенни сладоледи са били продадени в Албания

В Албания са били продадени 12 тона сладолед с канцерогенно наличие, заяви албанската Агенция по храните, съобщи Танюг.

Властите подредиха от пазара да бъдат изтеглени към 36 тона сладоледи, за които е открито, че съдържат етиленов оксид. Веществото, което се употребява и за изработката на антифриз, е неразрешено в състава на храните в Европейски Съюз. Въпреки това съгласно въпросните сладоледи са били импорт от Франция. От тях над 16 тона са били на пазара, като все още на заповедта 11,7 тона към този момент са били продадени на потребителите. Изтегленото от магазините количество е 4,4 тона.

Останалата част от сладоледите с канцерогенно наличие е била унищожена. Компании производители изтеглиха свои партиди сладолед от разнообразни марки, откакто испанската Агенция за сигурност на храните сигнализира през юни за прекалено количество етиленов оксид в сладоледите на тези производители. Информацията е публикувана от локалната.

Етиленовият оксид е неразрешен в Европейски Съюз, защото е считан за мутагенно, канцерогенно и токсично вещество.

По-рано рискови сладоледи бе публикувана и във Финландия. Става въпрос за нечиста партида, в която е позволено по-голямо от разрешеното количество етиленов оксид. Партидата е произведена във Франция от компания подизпълнител. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР