В Акве Калиде има наличие на пет исторически пласта от

...
В Акве Калиде има наличие на пет исторически пласта от
Коментари Харесай

Бургас строи кампус за студенти - археолози от цял свят

В " Акве Калиде " има съществуване на пет исторически пласта от разнообразни столетия
Археологически студентски кампус ще бъде построен в туристически комплекс „ Акве Калиде “. Вече са водени диалози с наши, и с пет западни университети със компетентност „ Археология “, които са декларирали предпочитание да изпращат студентите си да организират стажове в археологически парк. Мястото е уникално- има съществуване на пет исторически пласта от разнообразни столетия – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Идеята е там да бъде построена многофункционална постройка за образователен археологически лагер, който да е база както за работещите на терен археолози, по този начин и за студенти по археология от целия свят. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов.



До " Акве Калиде " ще бъдат сложени бунгала за студентите-археолози, напълно съобразени с околната среда. Интегрираният план ще употребява технологии за опазването на културното завещание и природата в района.
А̀кве Ка̀лиде е историческо населено място на територията на Бургас, в землищата на кварталите " Ветрен " и " Банево ". В превод значи " горещи води ".  От няколко години е обичана туристическа атракция с разглеждането на забавните разкопки и реставрираната с акуратност баня на Сюлейман Великолепни, който лекувал тук подаграта си.

През Средновековието мястото е било познато с имената Терма и Термопол. Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, ромейските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, византийската императрица Ино Анастасия, българския кан Тервел, и султан Сюлейман Великолепни. 

Бургазлии назовават мястото " Баните " и идват да си наливат безвъзмездна минерална вода от извора, който в действителност е доста античен. Бил е прочут още в неолита, когато наоколо до него са основани три селища от VI – V хилядолетие прочие Хр. 
Траките трансформирали извора в средата на I хиляди прочие Хр. в най-почитаното „ Светилище на Трите нимфи. Най-ранните сведения за днешните Бургаски минерални бани са от IV век. прочие Хр., когато Филип II Македонски е летувал там.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР