В аквариум може да се отглеждат както хищни рибки, така

...
В аквариум може да се отглеждат както хищни рибки, така
Коментари Харесай

Рибки Данио

В аквариум може да се отглеждат както хищни рибки, по този начин и кротки жители, които не основават проблеми на никого.

Сред цялото многообразие от аквариумни рибки единствено една си е извоювала определението принц на аквариума. Това е стройното Данио - нехаен и бърз плувец, който не остава неусетен и в най-богата на типове среда.

Това е една от лесните за развъждане рибки и съвсем всеки новак акварист стартира работа с представители на тези симпатични създания.

История на рибки Данио

Рибката Данио е известна още като риба зебра. Латинското название е Danio rerio. Тя принадлежи към тропическите сладководни риби от фамилията на Шарановите.

Тази рибка е произходящ член на рода Brachydanio от семейство Cyprusinidae. Има роднинска връзка с Данио ескулапии. Тези рибки също по този начин са свързани с рода Devario. Последните молекулярни проучвания потвърждават, че би трябвало да принадлежи към жанр Brachydanio. Все отново тя е известна и се търгува под името Danio rerio.

Рибката Данио е локален тип за местообитания с прясна вода в Южна Азия. Среща се в Индия, Непал, Бутан, Пакистан и Бангладеш.

Видът е бил въведен също в Колумбия и Малайзия и в Калифорния и Ню Мексико в Съединени американски щати.

Местообитания на рибки Данио

В естествената си среда тези рибки Данио населяват умерено течаща до застояла, само че бистра вода с дребна дълбочина в потоци, канали, канавки, езера, водоеми. Обикновено в местообитанията им има някаква растителност - потопена или надвиснала над крайбрежията, а дъното е пясъчно, кално или смесено с камъчета и трошляк.

При изследванията е открито, че водата има някакво неутрално до главно pH и варира от 16, 5 до 34 градуса. Те въпреки всичко те са в положение да се приспособяват при много внезапни температурни аномалии, от 6 до 38 градуса.

Отглеждането на ориз от хората е оказало доста въздействие върху местообитанията на рибки Данио. Те са трагично изменени поради напояването, належащо за оризищата. За благополучие те са толерантни към човешкото разстройване и са в положение да оцелеят и да се възпроизвеждат в изменена среда.

Как наподобява рибка Данио?

Тези рибки имат вретеновидна форма като тялото е странично сплескано и стига на дължина до 25 милиметра. Най-голямото измерено данио е 64 милиметра.

Рибки Данио имат централно ситуирани очи и тънки удължени челюсти с изпъкнала долна челюст, което кара устата да сочи нагоре.

 Аквариум с рибки

Подобно на другите кипарини те нямат корем и зъби. Разчитат на хрилни рейкери за разграждане на храната.

Рибките Данио имат характерности като непълна странична линия и надлъжни линии от 5 до 7 по страните на тялото.

Половият диморфизъм при тях е най-малък, защото мъжките имат податливост да имат повече жълто оцветяване и по-големи анални перки от женските.

Веднага след излюпването си всички рибки Данио са женски. След като станат на 5 до 7 седмици стартира да се следи диференциране на половите жлези, като на мъжките са нужни до 3 месеца, с цел да развият тестисите си. Определянето на пола при тях не е разбрано изцяло. Смята се, че предлагането на храна на рибки Данио и темповете на напредък играят основна роля в установяване на пола, защото бавнорастящите човеци стават мъжки, а бързорастящите са женски.

Размножаване на рибки Данио

В естествена среда рибките Данио се развъждат през сезона на мусоните. Поведението на чифтосване също е повлияно от светлината, тъй като хвърлянето на хайвера стартира незабавно при първата светлина по време на размножителния сезон и продължава към час.

За да стартира ухажването 3 до 7 мъжки преследват женските и се мъчат да ги накарат да хвърлят хайвера си, плувайки към женски. Женската отделя 5 до 20 яйца едновременно. Това продължава към час. Мъжките ги оплождат. Времето на излюпване зависи от температурата на водата, само че множеството яйца се излюпват от 48 до 72 часа след оплождане. Малките са 3 милиметра след излюпването и са в положение да плуват и да се хранят интензивно.

В природата множеството живеят до 1 година, в плен може да доближат до 3 години.

Поведение на рибки Данио

По държание рибки Данио са дейни, обществени животни. Социалните йерархии са открити както при мъжките, по този начин и при женските. Доминирането се открива с нападателно държание, което включва захапване и гонене на противници.

Доминиращите човеци откриват територии на чифтосване наоколо до местата за мятане на хайвера и монополизират питателните запаси.

Движението в заобикалящата вода се открива посредством дребни промени в налягането в непосредствената среда. Данио реагират на необятен набор химически сигнали. Обонянието е значимо при репродукцията.

Хранене на рибки Данио

Данио са всеядни рибки. Получават по-голямата част от храната си от водния дирек, като главно ядат зоопланктон и водни инсекти. Рибки Данио се хранят на повърхността, като ядат също наземни инсекти и паякообразни. Към диетата влизат и ларвите на комари.

Към растителната храна за рибки, която влиза в интереса на Данио са водораслите и фитопланктонът. За това и аквариумните растения са значими при развъждане на рибки Данио.

Самите рибки данио са храна за морски риби. Сомът, бодливите змиорки, както и птици като елементарната езерна чапла ядат рибки Данио.

 Акваримни рибки Данио Снимка: Kuznetsov_Peter/pixabay.com

Значение на рибки Данио за индивида

Освен че рибки Данио се отглеждат от хората като занимание, тези рибки се употребяват за биомедицински проучвания. Те включват изследвания за генетиката, еволюцията и заболяванията при гръбначните.

Тъй като ембрионите им са транспарантни, те са доста подобаващи за ембрионални проучвания.

Размножават се, отглеждат се елементарно, не са претенциозни и са забавни за наблюдаване в аквариум, което ги прави едни от най-предпочитаните аквариумни рибки.

Отглеждане на рибки Данио

Тези издръжливи рибки се смятат за положителни рибки за начинаещи акваристи. Тяхната известност може да се дължи на игривото им държание, както и на бързото им размножаване, естетиката, евтината цена и необятната досегаемост.

Те се оправят добре в аквариума от 6 или повече екземпляра и си взаимодействат добре с други типове, които също като тях са миролюбиви рибки - заплати, хелери, тетри, барбуси, коридорас и други.

При развъждане в аквариум най-хубавата температура на водата за тях е 22-24 градуса. Женската може да се развъжда до 6 пъти в годината, което е добре за тези, които желаят и да развъждат типа, с изключение на да отглеждат от тях.

Видове рибки Данио

Даниото има разнообразни разновидности, които се дефинират от шарките и цвета на тялото.

- Данио рерио- сребристи на цвят рибки с надлъжни линии в наследник цвят. Най-разпространено в естествена среда е в Азия, най-често в индийски води. Достига дължина до 6 сантиметра.

- Точково данио - те имат ясно изразени черни точки по тялото, откъдето идва името им. Идва от Тайланд и доближава до 6 сантиметра дължина.

- Малабарско данио - то и в пъстри цветове. По дължината на тялото има необятна синкава линия с няколко тънки жълти шарки. Това данио е отдалечен посетител от водите на Шри Ланка и стига до 10 сантиметра.

- Розово данио - тялото е обагрено в розово, с тънки бели линии по дължина. Могат да се следят в естествена среда в Индия и Тайланд.

Всички типове рибки Данио се отглеждат добре в оптимална съдържимост на съда от 20-30 литра за 6-7 рибки. Температурата на водата най-добре да бъде 22-24 градуса. Може да се хранят с храна за рибки - тубифлекс, артемия, дафния, както и суха храна- люспи и пелети. Женските се отделят в различен съд при размножаване, с цел да не бъдат изядени дребните от другите жители на аквариума.

Наблюдението им е забавно, тъй като са живи, енергични, пъстри и красиви като златните рибки, гупите, скалариите, аквариумните сомчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР