В акцията са участвали съвместни екипи от МВР, НАП, КРС

...
В акцията са участвали съвместни екипи от МВР, НАП, КРС
Коментари Харесай

Мащабна акция на ГДБОП спря излъчването на кабелни оператори, нарушаващи авторски права

В акцията са взели участие взаимни екипи от Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, КРС, прокуратурата, със съдействието на специалисти по интелектуална благосъстоятелност от Европол; дейностите са ръководени от ВКП
В края на предходната седмица се състоя една от най-мащабните напоследък акции на ГДБОП, ориентирана против редица кабелни оператори в Южна България, обвиняванията против, които са че са разпространявали канали, без нужните права за тях. В обвиняванията също по този начин е и укриването на огромна част от клиентите им.

Според формалното известие от ГДБОП все още несъмнено е открита забележителна разлика сред действителните консуматори на ТВ наличие в страната  и публично записаните, като данните сочат, че около  700 хиляди клиенти са в сивия бранш и посредством тях  притежателите на кабелни малките екрани укриват налози в обилни размери и ощетяват фиска, заяви говорителката на основна прокуратура Румяна Арнаудова.
Оперативната работа е подхваната по сигнал от български национални малките екрани отпреди към два месеца за нелегално разпространение на телевизионни стратегии без разрешението на носителя на авторските права и редом реализирани от кабелните оператори данъчни закононарушения.
Служителите на отдела за компютърни закононарушения в ГДБОП, управителен от  комисар Явор Колев откриха,  че казусът е  основно в Южна България. „Своевременно предприехме и друг метод за работа и създадохме уголемен екип за разбор на закононарушенията от този вид, като задачата бе разбор на наказателната процедура до момента и извеждане на ефикасен метод за секване на сходна престъпна  активност. Изводът е, че при дейности по такива следствия е належащо присъединяване и на други способени служби.

От Национална агенция за приходите показаха цялостна подготвеност за пускане на данъчни инспекции, в общата задача за предприемане на огромни дейности бяха поканени и представители на Комисията за контролиране на известията, която механически да откри съответните нарушавания от страна на кабелните оператори и да обясни авторските права за разпространяване на съответните канали“, добави Арнаудова.

Бяха образувани 8 екипа, които по едно и също време започнаха претърсвания на офиси, касови и пространства с техническа инсталация, употребени от кабелни оператори, след предварителни позволения от съответните окръжни съдилища.  Към този миг не просто бе доказана оперативната информация, само че и е събран извънреден по размер от доказателства, открити са недекларирани парични средства,  нарушавания на данъчното  законодателство.
Говорителят на основния прокурор посочи, че откритите все още вреди за бТВ, Нова и НВО са за към 10,5 млн. лв., само че ще набъбнат
Тя напомни, че макар дейностите през годините, още практикуват кабелни оператори-пирати, които си разрешават да получават немалки суми като такси, само че правят закононарушение против интелектуалната благосъстоятелност и укриват налози. Разпространявани са 60 стратегии – непознати и български, без позволение и единодушието на носителите на авторските права.

Обществената заплаха на това закононарушение е задоволително огромна, доколкото България преди време попадна в отрицателен лист на страни, които неглижират отбраната на интелектуалната благосъстоятелност. През 2018 година страната ни бе извадена от този лист, само че последните сигнали още веднъж насочиха вниманието към службите към този проблем.
Мащабната реакция на институциите е  в отговор на тези противозаконни дейности и за отбрана на интелектуалните права и на фиска, сподели Арнаудова и добави, че осъществените през вчерашния ден инспекции са на пет кабелни малките екрани, нелегално разпространявали предпазени авторски стратегии в Южна България, а за останалата част от страната не престават оперативно-издирвателните дейности.
Според събрания досега доказателствен материал, има учредения за покачване на обвинявания, като те ще бъдат конкретизирани след резултатите от назначените експертизите – авторско-правна и техническа. Необходима е акуратност и  за размера на укритите налози, добави Арнаудова.  Към момента е арестуван само  IT експерт, оказал отпор при процесуалните дейности, като изключвал връзката сред касовия уред и Национална агенция за приходите по време на инспекцията. Говорителят на основния прокурор благодари на специалистите от ГДБОП за професионалните дейности, на чиновниците от жандармерията, обезпечили достъпа до офисите на операторите. „ Признателни сме на екипа от Европол, оказали неоценимо подпомагане със  познания и логистика “

Началникът  на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП комисар Явор Колев изясни в елементи естеството и стъпките в реализирането на този тип закононарушения.  Той добави, че интервенцията продължава и в сегашния миг. След като е прекратено разпространението на стратегии без уредени авторски права, сега направляваме дали ще има възобновяване на практиката и тогава закононарушението ще е с различен профил. Регулярни инспекции предстоят на всички кабелни оператори в страната, тези, за които има данни, че правят избрани нарушавания, ще бъдат тествани в напълно къси периоди.

Обемът от  700 000 клиенти, които са  в сивия бранш и за тях не се заплащат налози, ще бъдат изведени на ярко. Престъпната активност на разпространение на стратегии в нарушаване на авторското право, ще прекратена, безапелационен бе Колев.

Проведената интервенция против пиратската активност е една от най-големите за цяла Европа, съобщи представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за битка с закононарушенията, свързани с интелектуалната благосъстоятелност. Той разясни, че екипът на европейската полицейска работа е в страната ни с цел да поддържа сътрудниците му от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и да подкрепи акциите с доставените два мобилни офиса. Възхитени сме от работата на сътрудниците от „Киберпрестъпност“ и планираме да организираме образование в Европол  с тяхно присъединяване като  обучители, разяснява Чинару.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР