В Адриатическо море, близо до Хърватия се намира малкия остров

...
В Адриатическо море, близо до Хърватия се намира малкия остров
Коментари Харесай

Тайните на малкия остров, който прилича на отпечатък на палец СНИМКИ

В Адриатическо море, покрай Хърватия се намира дребния остров Баленак, който е доста дребен, само че в това време извънредно изумителен.

На процедура той е неповторим, тъй като от височината на птичи взор той наподобява на отпечатък на палец.

Площта на този объл остров е единствено един и половина квадратни километра, само че не в това е неговата специфичност и не това го прави да наподобява на пръстов отпечатък, а мрежата от изкуствени каменни стени.



Бреговата линия на Хърватия, както и на редица други западноевропейски страни, да вземем за пример, Шотландия, Англия, Ирландия, е покрита с ниски каменни бариери, които са служили в предишното на локалните фермери като маркери на границите на частите им земя.

Представете си какъв брой старания са били нужни, с цел да се освободи тази скалиста земя от камъните, а още повече върху нея да се отглеждат някакви селскостопански култури.

При това камъните са били употребявани за тези удивителни заграждения.



Естествено, те не са служили единствено за маркери на територията, а преди всичко са пазели посевите на фермерите от морския вятър, давайки опция на тази брегова линия да се отглежда нещо.

Това е бил всекидневен тежък труд: даже каменните стени на това островче го демонстрират: те са дълги десетки километри при повърхност на острова от километър и половина.



Учудва и това, по какъв начин хората в предишното са могли да зидат с камъни, без да употребяват цимент - стените са се запазили епохи наред. Нито вятър, нито дъжд, даже и намесата на индивида не са ги изтрили от лицето на земята.

Баленак е същинско малко знамение на Хърватия. Не е инцидентно, че "този отпечатък на огромен палец " в включен в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО.



Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР