В администрацията на САЩ са осъждали въпроса за извършване на

В администрацията на САЩ са осъждали въпроса за извършване на ...

Ще възобнови ли САЩ ядрените опити в отговор на заплахата от Китай и Русия?.

В администрацията на САЩ са осъждали въпроса за извършване на първия след 1992 г. ядрен опит, съобщи в. The Washington Post, цитиран от БГНЕС.
Въпросът е бил разгледан на среща на служители от ведомствата, занимаващи се с въпроси на националната сигурност,на 22 май. Не е била постигната договореност за извършването на такъв опит. Един от служителите заяви, че обсъждания продължават.
Друг източник зави пред вестника, че в крайна сметка е взето решение да се вземат други мерки в отговор на заплахите, които според Вашингтон идват от Китай и Русия, но да се избегнат ядрените опити. В Съвета за национална сигурност към Белия дом отказаха да коментират тази информация, подчертава вестникът.
Един от представителите на администрацията с висок ранг отбеляза, че американската демонстрация пред Пекин и Москва за готовност да се извърши „бърз изпитание” може да даде предимства на САЩ в преговорите за контрола над въоръженията, към които Вашингтон иска да привлече не само Русия, но и Китай.
Вестникът посоча, че по време на срещата са възникнали сериозни разногласия за идеята да се възобновят ядрените изпитания. Привържениците на ядреното неразпространение смятат,че възобновяването на ядрените опити може да доведе до дестабилизиращи последствия. „Това ще бъде покана към други държави с ядрено оръжие да последват този пример…това би било начало на небивала гонка на въоръженията. Това също би подкопало преговорите с лидера на КНДР Ким Чен Ун”, цитира вестникът ръководителя на американската Асоциация за контрол над въоръженията Дарил Кимбол.
САЩ официално уведомиха Русия за оттегляне от Договора „Открито небе“

Източник: actualno.com