В администрацията на МИ последните 7-8 месеца са уволнени 72

...
В администрацията на МИ последните 7-8 месеца са уволнени 72
Коментари Харесай

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Нинова е назначавала хора без конкурс, 72 души са били уволнени

" В администрацията на МИ последните 7-8 месеца са уволнени 72 индивида, това прави приблизително по 10 индивида на месец. По-интересна е обстановката в предприятията, там от 18 сдружения в 14 са заменени всички или огромна част от надзорните препоръки. За страдание голямата част от хората, които са махнати си били назначени с конкурс, а всички назначени са без конкурс, което несъмнено не съблюдава духа на закона за обществените предприятия. Казах и на Нинова, че съм пристигнал да строя мостове и да надграждам, а не да уволнява хора ".

Това съобщи икономическият министър Никола Стоянов по време на брифинг в Министерство само че стопанската система. По думите му след оставката на държавното управление са били пуснати състезания, чиито период е бил 2-3 дни. По отношение на ДКК Стоянов установи, че сега съветът на шефовете е от 4 човка, а миниумът е пет. " Реално ДКК не съблюдава закона, с това че са четири индивида. Разбирам, че се нагнетява ситуацията, само че това за мен не е методът на работа. Не съм пристигнал да се разправям с хората. Видях, че изпълнителният шеф на ДКК ще е лидер на листа ", съобщи той.

Министър Стоянов бе безапелационен, че ще назначи още трима души в съвета на шефовете в сдружението, с цел да се съблюдава законът. Запитан за търговията с оръжия, министърът разяснява, че Нинова е отказала провеждането на комисия. " Проблемът е освен, че не е спазен законът. Разбирам, че фирмите стартират да получават фактури за неустойки, което прави нещата доста незабавни. Аз ще поддържа бизнеса и по отношение на това още този петък ще има съвещание на комисията. Междуведомствения съвет не се е провеждал от май месец и по тази причина немски вложител желае да се изтегли от Габрово, тъй като не е получил лиценз ", добави той.

Стоянов разяснява с удивление, че макар уверението на Нинова, че няма да се продават парцели на министерството, персонално тя е стартирала продажба на парцел. " Все едно двама разнообразни души са управлявали институцията. Един идва приказва пред вас, а другият прави напълно друго ", заключи той. Никола Стоянов акцентира, че тежки дни чакат хората и бизнесът в България.

" И ние би трябвало да се подготвим за тях. Най-наболелият въпрос е по връзки на газа- там Министерство на стопанската система взе участие в спешния щаб на Министерски съвет и спомагаме с каквото можем. Възложена ни е анкета измежду бизнеса, с цел да дадем картина какъв брой български предприятия употребяват газ на щаба ", сподели още той.

По думите му друга водеща тематика по подготовка за зимата ще бъде петролът. " Знаете, че част от министерството е и Държавната петролна компания. Възложил съм разбор за нейната активност и до каква степен би могла тя да бъде от помощ за идващите сериозни времена. През последните години се е вървяла в добра посока във връзка с контрола. Под три % са нарушаванията ", съобщи той.

Относно язовирите министърът съобщи, че нещата се наблюдават и, че към този момент има направен отчет. " Той отлежава два месеца в министерството и никой не му обръща внимание ", съобщи Стоянов.

Като главен приоритет в работата на Министерство на стопанската система той очерта възстановяване на бизнес средата. " Ние няма да се задоволим да не пречим, а ще се опитаме и да оказваме помощ на бизнеса. Всичко, което можем да създадем в границите на два- три месеца и което ще помогне, ние ще го създадем. Вторият главен миг ще е възстановяване на капиталовата среда. Ще стартираме работа по нов закон за вложенията, тъй че когато има парламент да има постоянна база, на която да стъпи. Външноикономическата политика също ще бъде наш приоритет, ще се опитаме да вдигнем равнището на индустриалните зони ", безапелационен бе икономическият министър.

По думите му зеленият преход продължава. " Истината, че от диалози с бизнеса получих противоположна връзка, че част от нещата които сме обещавали не могат да се случат и по тази причина би трябвало главен разбор. "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР