В Административен съд – Варна продължават да пристигат жалби на

...
В Административен съд – Варна продължават да пристигат жалби на
Коментари Харесай

Нови жалби в съда срещу забраната за достъп до плажа и Крайбрежната алея във Варна

 В Административен съд – Варна не престават да идват тъжби на жители против Заповед №РД-01-72 от 11 април 2020 година на шефа на Регионална здравна ревизия – Варна, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Четири са административните каузи, които са формирани в съда през тази седмица по тъжби на жители против процесната заповед. В две от жалбите се желае да бъде спряно предварителното осъществяване на заповедта, като в едната се желае и нейната анулация.

С други две тъжби се желае също да бъде анулирана заповедта на доктор Дочка Михайлова за ограничение на достъпа на жители и ППС до Крайбрежната зона и плажовете на територията на Община Варна.

Със свои избрания съдийските сформира отхвърлят настояването на жалбоподателите да бъде спряно предварителното осъществяване на процесната заповед. В претекстовете си съдът сочи, че жалбоподателят би трябвало да потвърди, че предварителното осъществяване на заповедта би могло да му аргументи забележителна или мъчно поправима щета. Такива доказателства от страна на жалбоподателите не са показани и съдът смята, че е налице единствено изказване, че заповедта на шефа на РЗИ-Варна лимитира конституционни права на жителите, като не е съобразено, че поради високата степен на социална значителност законодателят е планувал авансово осъществяване по силата на закона.

В определението си съдът споделя: " Видно от заповедта, подхванатите ограничаващи ограничения са във връзка с COVID-19 - инфекциозно заболяване, оповестено за пандемия, и целят ограничение на епидемията, която съставлява тежка изключителна обстановка, обвързвана с публичното здраве в народен и международен мащаб. Именно характерът на тези ограничения обосновава високия публични интерес от използването им, като от страна на молителя не са показани доказателства както за съществуването на съответен персонален интерес, който да се опълчи на публичния в подтекста на оповестеното изключително състояние, по този начин и че от предварителното осъществяване на заповедта ще му се причинят обилни или мъчно поправими вреди. “

Съдът смята, че " по този метод се цели запазването на здравето и това на фамилията на жалбоподателя, както и на всички поданици на община Варна, което е с по-висока тежест, в сравнение с предвиденитеограничения по отношение на напредването по крайбрежните зони и плажовете, защото би основало причина за разпространяването на епидемията, заради ежедневното скупчване на голям брой хора. В тази връзка животът и здравето на хората са сложени от законодателя преди ограниченията в правата, свободите или законните им ползи. “

Производствата по останалите три административни каузи, формирани по тъжби на жители, с които се желае да бъде анулирана процесната заповед, са в ход и следва тяхното решение в законоустановените периоди.

Припомням, че с процесната заповед " съгласно усложняващата се епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на СOVID 19 на територията на страната и оповестеното с решение от 13.03.2020 година на Народното събрание на Република България изключително състояние ", шефът на РЗИ - Варна е разпоредил, за периода от 13 март 2020 година до анулацията на изключителното състояние, въвеждането на следните противоепидемични ограничения на територията на Община Варна, считано от 00,00 часа на 12.04.2020 година: " 1/ Преустановяват се визитите и достъпа на хора до крайбрежните зони и плажове на територията на Oбщина Варна; 2/ Забранява се достъпът на пътни транспортни средства (с изключение на тези със специфичен режим на движение) и жители, от пътната настилка от източната част на Станчовата алея (след ресторант " ПАРМИ “) до бариерата на плувен комплекс " Приморски “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР