В ада на опашките пред бюрата по труда все още

...
В ада на опашките пред бюрата по труда все още
Коментари Харесай

Само около 1000 от новите безработни се връщат от чужбина

В пъкъла на опашките пред бюрата по труда към момента няма доста хора, връщащи се от чужбина, излиза наяве от данни на общественото министерство, представени от БНР. От началото на рецесията над 45 000 души се записаха като безработни в бюрата по труда. Само в петък броят им е бил 7178 души, от тях 5075 са декларирали, че уволнението им е директно или индиректно обвързвано с рецесията.

Едва 1075 души от новорегистрираните безработни идват от чужбина. Това даже е по-малко от броя им за март 2019 година, когато са били 1133 души, показват от общественото ведомство. Заради тоталната обсада на света в пандемията доста българи избраха да се върнат в родината, само че главната част от тях занапред излизат от наложителната 14-дневна карантина, наложена над идващите от други страни.

Въпреки опитите хората да се насочат към прилагане на електронни и пощенски услуги, малко на брой избират този път на подаване на документи. От началото на изключителното състояние Агенцията по заетостта е обслужила по електронен път едвам 1890 безработни. В Агенцията за обществено подкрепяне са подадени 1042 заявки за помощи и за хора с увреждания, както и за винетки, излиза наяве от други данни, предоставени от общественото министерство.

Трета седмица пред бюрата по труда се вият големи опашки, като тук-там чиновниците означават двоен и троен растеж на постъпващите заявки за регистрация. От предходната седмица бюрата одобряват и документи за приемане на отплата по схемата 60/40, като за три дни помощ от страната желаеха 344 компании за над 4500 чиновници. Очаква се в идващите дни да се разкрият спомагателни офиси, с цел да не се натрупат хората на едно място. В Русе към този момент са отворени гишета на още един адрес - в кариерния център към ДРСЗ-Русе.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР