В 98-ия ден от войната в Украйна се водят ожесточени

...
В 98-ия ден от войната в Украйна се водят ожесточени
Коментари Харесай

Ожесточени боеве в Северодонецк, по-голямата част от града вече е в руски ръце

В 98-ия ден от войната в Украйна се водят яростни боеве в Северодонецк - съществена цел на съветските войски в Донбас. По време на боевете се е взривил контейнер с азотна киселина. Управителят на Луганска област Серхий Гайдай заяви, че детонацията е резултат от съветски въздушен удар и прикани останалите в града поданици да не напущат бомбоубежищата заради заплаха от натравяне.

По-голямата част от Северодонецк е под съветски надзор, само че бранителите на града не са обкръжени, твърди Гайдай, който добави, че обстановката в града е сходна на тази в две други селища - Рубежное и Попасна, които бяха завладяни от руснаците по-рано в хода на борбата за Донбас.

90 на 100 от жилищния фонд в Северодонецк е развален от артилерийските удари, близо две трети са изцяло разрушени. Поради обстрела са невъзможни нито евакуацията на цивилни, нито филантропични доставки.

" Руснаците не престават офанзивата си и консолидират позициите си в центъра на Северодонецк ", заяви Гайдай в Телеграм. Нападнатият град стана административна столица на намиращата се под украински надзор част от Луганска област, откакто през 2014 година град Луганск беше завзет от силите на Луганската национална република.

Руските сили атакуват също северните, източните и южните елементи на града, добави Гайдай.

" Те не престават да унищожават инфраструктурата и индустриалните обекти ", съобщи той откакто по-рано беше нанесен удар по химическия цех Азот, засегнал контейнер с азотна киселина.

Британското министерство на защитата също съобщи в Туитър, че съгласно негова разследваща информация " над половината от града към този момент евентуално е окупирана от съветски сили, измежду които има и чеченски бойци ", съобщи Ройтерс.

Източник: БНР, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР