В 9 часа българско време приключи гласуването в най-рано отворилата

...
В 9 часа българско време приключи гласуването в най-рано отворилата
Коментари Харесай

Вотът в чужбина: в Нова Зеландия балотажът приключи, в някои US-щати - чак утре в 6 ч.

В 9 часа българско време завърши гласуването в най-рано отворилата секция за балотажа - в град Крайстчърч, Нова Зеландия, заяви Министерство на външните работи. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на Западното крайбрежие на Канада - в 6 часа българско време в понеделник.

Заради часовата разлика изборните секциите във Англия, Ирландия и Исландия отвориха в 9 ч. българско време, заяви.

В Испания изборният ден стартира в 7 часа локално време. Последни отвориха секциите на Канарските острови поради часовата разлика. В Барселона още веднъж има 2 изборни секции в постройката на Генералното консулство, а заявление за гласоподаване в града са подали 236 души. Очаква се висока интензивност, откакто на първия тур на изборите гласа си дадоха 15 159 сънародници. През 2016 година до урните стигнаха 11 282 български жители. На първия тур за двойката Румен Радев - Илияна Йотова гласоподаваха 9 304 души, което е 62.18% от действителните гласове. За Атанас Герджиков бяха дадени 2 526 гласа или 16.88 на 100 от гласовете. От всички дали своят вот 363 означиха, че не поддържат никого, а 196 бяха недействителните гласове.

В Кипър изборният ден стартира в точния момент и протича безпроблемно. Пред секциите има искащи да дадат своя глас, а след 10.00 ч. започнаха да се образуват и опашки. В най-голямата секция на острова - посолството в Никозия, до 10.00 ч. минаха 120 души. Идват и хора, които не са дали своят вот на първия тур, заяви за БНР ръководителят на изборната комисия Снежана Георгиева. Работят 7 секции, разкрити във всички градове, където живеят огромни групи наши сънародници. В 5 от тях вотът е машинен. По две устройства са конфигурирани в двете огромни секции - в Никозия и в Лимасол. Три секции са с по една машина, а в двете най-малки гласоподават с хартиени бюлетини. На първия тур в изборите за президент и вицепрезидент в Кипър гласоподаваха 2284 българи.

Без сигнали за нарушавания протича изборният ден на територията на Руската федерация . Българските жители в Русия гласоподават в четири секции. Две в Москва - в посолството и в Българския център на индустрията, и по една в консулствата на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. Председателят на секционната изборна комисия в посолството Димитър Георгиев заяви за БНР, че се регистрира спад на изборната интензивност спрямо първия тур на изборите за президент и вицепрезидент.

" Изборният ден стартира в 7.00 ч. Московско време. Протича в естествена конюнктура и добра организация. Нямаме постъпили тъжби, произшествия или други необикновени събития, засягащи изборния. Общият брой на гласоподаватели към 11 часа е 60 души. За съпоставяне с изборната интензивност по отношение на предходната неделя се регистрира спад с към 30 на 100 ".

Изборният ден в Русия стартира в 4 ч. българско време с отварянето на секцията в българското консулство в Екатеринбург. В 6 ч. отвориха порти и другите секции: в посолството ни в Москва, в Българския център на индустрията и в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург. И в четирите секции се гласоподава с хартиени бюлетини. Около 200 наши сънародници в Русия са подали електронни заявки за гласоподаване. Онези, които не са го създали, само че желаят да упражнят правото си избор, би трябвало да попълнят декларация на място и да показват годен документ за идентичност, след което ще бъдат включени в описите. На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова получиха 350 гласа. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласоподаваха 49 души.

В Гърция българските жители имат опция да гласоподават в 26 секции. Няма нарушавания. Изборният ден протича при съблюдаване на всички ограничения. В Атина непрекъснато идват гласоподаватели пред седемте секции. На остров Крит гласоподават и в петте секции, открити на комфортни за гласоподавателите места. В секциите в Патра, Нафплио и Лариса интензивността е засилена. В Северна Гърция гласоподават и туристи, най-вече в Кавала и Комотини. В Солун идват българи от Халкидики, където на последния избор не беше открита изборна секция. Пред генералното консулство има опашка от чакащи да вземат участие във вота. Българи от остров Тасос се проведоха и гласоподават в Кавала. Във вота вземат участие както непрекъснато живеещи тук българи, по този начин и сезонни служащи, студенти, туристи и моряци от български транспортен съд. Избирателната интензивност е по-ниска, спрямо парламентарния избор. По традиция в Гърция гласоподават по-активно в ранните следобедни часове. Медиите отразяват балотажа с репортажи и информация от София.

Балотаж в изискванията на рекордна заболеваемост в Германия . В страната има 40 секции, в които може да се гласоподава машинно и на хартия. Две са в Лайпциг - в кметството на града. В 600-хилядния град и покрайнините живеят към 2 000 българи. Всички материали и техника дойдоха безпроблемно ден по-рано, сподели за БНР ръководителят на едната от секционните изборни комисии - Росица Комитова. " Юли месец изборната интензивност беше доста по-слаба от април. През април месец в Лайпциг имаше опашки от искащи да дадат вота си, което се дължеше на това, че доста хора бяха в България през лятото ", добави за " Хоризонт " Росица Комитова, която живее от 18 години в Германия. По думите ѝ българите в Германия имат слаб интерес да гласоподават.

" За доста българи, които живеят в Лайпциг, знам, че желаят да се върнат в България. Те чакат ситуацията да се усъвършенства, в който и да е смисъл. Българите в чужбина играят доста огромна роля с вота си, само че тези, които се връщат назад - тези, които за малко се връщат също трансформират нещо ", добави Комитова.

От на следващия ден в Саксония затварят нощни заведения, питейни заведения и нощни клубове. Няма да работят музеи, театри, кина, фитнеси и спортни уреди. Същото важи за коледните базари. Забранява се използването на алкохол на публични места. Няма да се позволяват фенове на стадионите. Забранява се настаняването на туристи в хотели, пансиони, жилища и къмпинги. Остават отворени магазините и заведенията за хранене, само че единствено за отговарящи на така наречен 2G предписание - имунизирани или преболедували. То не важи за магазините за хранителни артикули, аптеките и дрогериите. Отворени остават и учебните заведения и детските градини. От сряда на работното място присъствено могат да бъдат единствено имунизирани и, преболедували, а неимунизираните ще бъдат тествани всеки ден. Ако откажат - минават на работа от къщи. 4-милионната Саксония е с минимум имунизирани от всички 16 провинции на Германия - близо 58 на 100 имат две дози.

В Белгия секциите остават 15, а в Люксембург - 2. Машините в Гент и Антверпен са с по 1 по-малко поради по-малкия брой гласоподаватели предходната неделя. Секциите са 6 в Брюксел, по две в Гент и в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Освен в Гент и в Антверпен, машинно гласоподаване ще има и в непрекъснатото ни посланичество в Брюксел. На изборите предходната неделя вота си дадоха 4700 души в Белгия по отношение на 3700 на парламентарните избори през юли, а в Люксембург - 840 против 650 през юли. Не се чакат проблеми с образуването на секционните комисии или с организацията на гласуването като цяло.

В 9.00 часа българско време отвороиха изборните секции в Обединеното кралство . На Острова има 132 секции, от които 46 са в Лондон. Традиционно се чака активноста на българските жители да бъде висока. На 14 ноември тя бе малко по-ниска от тази на изборите през юли. Очакваията са изборите да преминат умерено и без особени проблеми. Вотът се организира в пандемични условия, само че при по-облекчени ограничения, в сравнение с в доста други европейски страни.

В Съединените щати на балотажа се гласоподава в същите 55 секции, на които се гласуваше на изборите 2 в 1 предходната седмица. В 8 може да се гласоподава с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в региона на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата - Сейнт Луис, ще се гласоподава с бюлетини, разпечатани на място. До разпечатването на бюлетини на място се стигна съгласно ЦИК " заради невъзможността да бъдат доставени в точния момент поради късите периоди и огромни дистанции. "

По-рано източници на БНР показаха терзание, че забавянето на доставките по принцип поради пандемията от Covid-19 би могло да забави и бюлетините като до последно в Съединени американски щати имаше опасения за идването им в четири от 55-те секции. На изборите преди седмица броят на гласувалите в Съединени американски щати българи надмина 11 500 и усъвършенства рекордното високата интензивност от към 10 500 на вота през април.

ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да проучват първите публични данни от екзитполовете, реакциите на двамата претенденти за президенсткия пост, както и тези на политическите водачи, от 19 ч. на 21 ноември в изключителното издание на видео подкаста " Директно в новините " гостуват социологът публицистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на " Директно в новините ":
В уеб страницата на На живо във Фейсбук страницата на На живо във
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР