В 9.35 часа тази сутрин, Руската църква отново отвори врати,

...
В 9.35 часа тази сутрин, Руската църква отново отвори врати,
Коментари Харесай

Руската църква отвори врати

В 9.35 часа тази заран, Руската черква още веднъж отвори порти, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Храмът беше затворен, откакто страната ни отзова трима свещеници за нарушаване на дипломатическите правила. Новият предстоятел отслужи първия си молебен дружно с трима български свещеници. Богослуженията стартират от на следващия ден - събота, ще има и в неделя.

Тази заран пристигна и посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Пред чакащите я пред храма медии, посланичката бе безапелационна, че църквата е на Русия.


" Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи през цялото време на основаването на тази черква ", съобщи дипломат Митрофанова.

БГНЕС напомня, че на 21 септември българските управляващи изгониха от страната ни предстоятеля на Руската православна черква в София архимандрит Васиан /Змеев/. На идващия ден храмът беше затворен. Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма. Но, това не стана, тъй като няма кой да отвори Руската черква. Прокуратурата разпореди на ДАНС да ревизира собствеността и правото на прилагане на храма. На 1 ноември районният министър Андрей Цеков съобщи, че в министерството е получено писмо от прокуратурата, която е направила проучване на обстоятелствата и събитията свързани със собствеността на Руската черква. Министерство на регионалното развитие са били сезирани да проведат процедура по възобновяване на собствеността.


Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук беше назначен за нов представител на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил при Патриарха на България и предстоятел на Подворието на Руската православна черква в София. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР