В 8.00 часа на 29 септември 2017 г. приключиха 72-часовите

...
В 8.00 часа на 29 септември 2017 г. приключиха 72-часовите
Коментари Харесай

Представители на ЕК и ЕБВР присъстваха на изпитания на ново съоръжение в ДП „Радиоактивни отпадъци”

В 8.00 часа на 29 септември 2017 година завършиха 72-часовите тествания в експлоатационни условия на Цех за понижаване на размерите и дезактивация (ЦНРД) на материалите от извеждането от употреба (ИЕ). Пробите бяха осъществени с нерадиоактивни материали „ имитатори” и имаха за цел да тестват функционалността на всички машини, системи и инфраструктура. Новото оборудване е от основно значение за по-нататъшното сполучливо осъществяване на дейностите, свързани с безвредно извеждане от употреба на спрените 440-мегаватови мощности на АЕЦ „ Козлодуй”.
Проектирането и построяването на Цеха се финансира от МФ „ Козлодуй” (МФК) посредством Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), като част от безвъзмездната помощ, която Европейският съюз оказва на България поради предварителното прекъсване на блокове I-IV на атомната централа. На тестванията персонално участваха представители от Групово дело „ Енергетика” на Европейската комисия (ЕК) и от Европейска банка за възстановяване и развитие. Наблюдението на тестванията в ЦНРД бе част от програмата за мониторингова инспекция на хода на дейностите по ИЕ, която по открита процедура се организира два пъти годишно. В рамките на визитата бяха обходени още: площадка „ Радиана”, Машинна зала на четирите спрени блока, новото Съоръжение за плазмено изгаряне (СПИ) и Специализирано отделение „ РАО – Козлодуй”. В съпътстващите настоятелен срещи мониторинговият екип изрази задоволство от настоящото положение на плана по ИЕ, като изключително бе подчертано на развиването на плана за създаване на Националното вместилище за ниско- и средноактивни РАО, където действително е даден ход на строителството. Беше емфатичен още позитивният миг за напредъка на ЦНРД по отношение на обстоятелството, че когато оборудването бъде въведено в употреба, ще спомогне за преправянето и освобождението от надзор на към този момент насъбраните от ИЕ обилни количества материали.
Проверката на дейностите по ИЕ на площадка „ Козлодуй” предшества две значими постоянни съвещания в седалището на Групово дело „ Енергетика” на Европейска комисия в Люксембург. На 11 и 12 октомври там ще се проведат Мониторингов комитет на МФК и съвещание на Комитета за подкрепяне на извеждането от употреба към Европейска комисия. Заключителното събитие за 2017 година, обвързвано с надзор и отчитане на осъществяването по плана по ИЕ – Асамблеята на донорите на МФ „ Козлодуй”, е планувано за 18 декември в Лондон.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР