В 8.00 ч. българско време отвориха изборните секции в Турция.

...
В 8.00 ч. българско време отвориха изборните секции в Турция.
Коментари Харесай

Изборният ден започна. Ще се стигне ли до балотаж в Турция?

В 8.00 ч. българско време отвориха изборните секции в Турция. Повече от 56 милиона турски гласоподаватели гласоподават на президетски и парламентарни избори, на които оспорвана битка ще водят сегашният президент Реджеп Ердоган и опозиционните сили към Мухарем Индже. След вота в действие ще влязат и утвърдените с нежно болшинство на референдума предходната година промени в Конституцията.
Гласуването за турските жители в чужбина към този момент приключи, като правото си на избор упражниха към 1,4 млн. души от над 3 млн. турци зад граница.
Гласуването в Турция ще завърши в 17.00 ч. Резултатът от двойните избори е изключително значим, защото ще означи прекосяването на страната от парламентарна система към президентски режим – отдавнашна цел на президента Ердоган, който критиците упрекват в засилващ се авторитаризъм.
Според новата система президентът ще има петгодишен мандат с опция за преизбиране. Правомощията му ще бъдат доста разширени и той ще бъде глава и на изпълнителната власт. Отпада премиерската служба. Министрите ще бъдат назначавани от президента и ще дават отговор пред него, а не пред Меджлиса.
Ако никой от претендентите за президент през днешния ден не получи над 50% от действителните гласове, на 8 юли ще се организира втори тур. Най-високата позиция в страната си оспорват шестима кандидати.
Сред претендентите с най-сериозни шансове са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер.
Данни от проучване на Института " Гезиджи " сочат, че Ердоган ще получи поддръжката на 48% от гласоподавателите, а Индже - на 29%. За резултатите от парламентарния избор последните прогнози плануват нежно болшинство на ръба за ръководещите.
Турция гласоподава в изискванията на изключително състояние, въведено след опита за прелом през юли 2016- та година. Силите за сигурност в турската столица Анкара са арестували в събота 11 членове на считаната за терористична в страната организация " Кюрдска работническа партия " (ПКК). Задържаните са обвинени, че са подготвяли провокации по време на изборите, заяви Анадолската организация, представена от БГНЕС. В Измир са били задържани шестима души, обвинени, че са обиждали президента на Турция Реджеп Ердоган.
Днес 17 опозиционни партии се сплотяват в общ ръб - платформа за почтени избори, който ще следи вота и ще прави редом броене на гласовете. Над 600 члена на интернационалната преса от 34 страни са получили акредитация от Главната дирекция за печата и информацията на Турция отразят гласуването и резултатите.
Първите резултати се чакат след 20 часа довечера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР