В 759 училища и в 4185 зали в страната ще

...
В 759 училища и в 4185 зали в страната ще
Коментари Харесай

Над 50 000 зрелостници в 759 училища в страната се явяват днес на матура по БЕЛ

В 759 учебни заведения и в 4185 зали в страната ще се състои днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература, който стартира в 8:30 ч. За него заявки са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Тази година няма смяна във формата на теста, който се състои от 22 задания с избираем отговор, от 16 с къс свободен отговор и от две с уголемен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва есе по заложена тематика или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени произведения.

И през тази година зрелостниците би трябвало да са по-рано сутринта в учебните заведения, в които ще се явяват на държавните зрелостни изпити, които са на 17 и на 20 май. Учениците би трябвало да носят документ за идентичност и служебната записка за матурата. По традиция учениците в 12-и клас се разпределят да се явяват на матурите не в учебните заведения, които приключват, а в други учебни заведения и по тази причина авансово би трябвало да се отишли, с цел да видят къде се намира съответното учебно заведение и какъв брой време ще им е належащо, с цел да отидат до него в деня на изпита, сподели преди дни за Българска телеграфна агенция Асен Александров - шеф на 51-во Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " в София, запитан за организацията на държавните зрелостни изпити. Той е и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

Зрелостниците би трябвало да носят служебната записка, с която са позволени на държавните зрелостни изпити . Трябва да носят също персоналната си карта и черен химикал, с който да пишат изпитната си работа, изясни Александров.

" Камери за видеонаблюдение има от години в учебните заведения в страната и те са свързани, като се следят и от Министерството на образованието и науката. През предходната и по-миналата година беше направено нужното и към този момент всички камери могат да се следят в действително време от МОН. Правят се и записи от изпитите, които се пазят известно време - два месеца, в случай че има искане за разглеждане при подозрения за някакви нередности ", сподели Асен Александров. 

На 20 май ще е вторият наложителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална подготовка в 12-и клас.  

Допълнителните държавни зрелостни изпити по избор на ученика ще се състоят от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е оповестен в уеб страницата на Министерството на образованието и науката.  

Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 7 юни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР