В 7-дневната заболеваемост София вече е в червената зона, в

...
В 7-дневната заболеваемост София вече е в червената зона, в
Коментари Харесай

До часове София ще е с нови мерки заради коронавируса, присъствената учебна година е под въпрос

В 7-дневната заболеваемост София към този момент е в алената зона, в 14-дневната е в жълтата. Това удостовери доктор Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София.

На въпрос дали отиваме на съществено стягане на ограниченията, Пенчев уточни, че всички решения се вземат на база заповеди на здравния министър и признатия проект за деяние. „ София влиза на второ равнище, т.е. над 100 на 100 000 души, броят на позитивните проби е сред 1 и 4% ”, сподели Пенчев пред bTV. Съответно, ограниченията за това са единствено ограничаващи – за спортни събития, културни събития, кафенета и заведения за хранене, образователни заведения, конгресни събития.
 Заведенията отново се възмутиха, че били огнища на ковид и нападнаха здравния министър с негови цитати Заведенията отново се възмутиха, че били огнища на ковид и нападнаха здравния министър с негови цитати
" Явно още веднъж се постанова да напомним позициите на краткотрайния здравен министър Стойчо Кацаров във връзка с вируса, преди да заеме поста....

Първо се лимитира броят на посетителите – 30% от потенциала, като това важи за всевъзможни събития, без значение от характера им. Ще има и ограничаване до 50 индивида на закрито и 100 навън. Заповедта ще бъде издадена през днешния ден (10 август), само че ще влезе в действие най-рано от на следващия ден, 11 август. За нощните заведения и кафенетата, ще се работи от 06:00 до 23:00 часа, личният състав, в случай че е напълно имунизиран, може да работи без маски, уточни Пенчев. За момента моловете не се затварят и не се лимитира посещаемостта, добави той.

Какво следва - третата зона е оранжевата, последната е алената (над 250 000 на 100 000). А на въпрос дали може образователната година в София да не почне присъствено, отговорът е: " Би могло ". Съответно, Пенчев прикани всички неимунизирани да се имунизират, с цел да няма самобитен локдаун.

0,06% (332 души) са се заразили с ковид, има 10 души, признати в болница, всички в доста леко положение - става въпрос за всички имунизирани против ковид в София.

Спазват ли се ограниченията? Не, отговори доктор Пенчев и дефинира протичащото се като " неглижиране " поради спокойното начало на лятото. По думите му, не можело до всеки да има контрольор. Между 300 и 1000 лв. е санкцията за неносене на маски. Миналият месец имало 450 формирани акта, 10% от които били за посочената санкция, по думите на Пенчев.
 Коронавирусът настава, страната леко стяга ограниченията. Какво ще стане с третата доза ваксина? Коронавирусът настава, страната леко стяга ограниченията. Какво ще стане с третата доза ваксина?
Има предплан за деяние, съгласно който ясно се дефинира какви ограничения се вземат. До дни, може би в понеделник, ще влезем в оранжевата зон...

Още:

Още от СОФИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР