В 6 квартала на София цените на жилищата надхвърлиха 2000

...
В 6 квартала на София цените на жилищата надхвърлиха 2000
Коментари Харесай

Къде може да си купите най-евтино апартамент в София

В 6 квартала на София цените на жилищата надвишиха 2000 евро на квадратен метър. Това са Иван Вазов, Дианабад, Изток, Лозенец, Център и Яворов. Това демонстрира годишният разбор на Адрес Недвижими парцели за пазара на жилища у нас.

Квартал Яворов е най-скъпият за покупка на парцел в столицата с цена от 2654 евро на квадрат. Наполовина са цените в Обеля и Надежда – към 1300 евро на квадрат. Именно в тези два квартала и в Люлин може да се купи най-евтино жилище в София. С 25% порастват цените в София на годишна база, сочат данните.

Като нехомогенен може да се дефинира растежът в обособените квартали на столицата, разясняват от  Адрес. В част от най-престижните региони като Иван Вазов и Изток равнищата порастват с по-малко от 10%. Най-осезаемо е покачването в квартали като Обеля и Хаджи Димитър – над 40%. В Изгрев, Лозенец, Център, Манастирски ливади покачването е сред 20% и 30%.
 
„ В кварталите с недостиг на ново строителство растежът на цените бе по-умерен. Дори влиятелни региони с обичайно високи равнища и лимитирано предложение на вторичния пазар не съумяха да „ догонят ” така наречен разрастващи се квартали. Това е по този начин, тъй като главен мотор на пазара през 2021 и 2022 година бяха основно новите планове. А терени за тях по-трудно се откриват в централната, остаряла градска част ”, разяснява Гергана Тенекеджиева.

Успокояване на пазара след интервала на рекордни растежи и баланс сред търсене и предложение – това са главните трендове, белязали пазара на жилища през 2022 година. В София спадът в интензивността е сред 15% и 20% според от региона и типа строителство. Ценовите равнища към този момент задминаха своя пик, само че за спад все още не може да се приказва.
 
„ Понижение на цените у нас е доста евентуално да има, само че няма по какъв начин да знаем дали, по кое време и с какъв брой ще се случи това. Погрешни са упованията, че спадът на равнищата ще последва незабавно след този на броя покупко-продажби. От една страна, рекордната интензивност не беше здравословна за пазара и сега той се успокоява. От друга – икономическите процеси в България са релативно мудни. За спад е рано да се приказва, като той ще бъде равномерен - сега търсенето е към момента малко по-голямо от предлагането ”, разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на Адрес.
 
 Адрес Адрес
По думите ѝ, част от отдръпналите се от пазара купувачи са точно тези, които чакат намаляване на цените. Отдръпнали са се и хората без задоволително заделени средства за самоучастие, както и тези, които не са сигурни, че биха се справили с упования растеж на лихвите по заемите.

Наемите в София скочиха до 1600 евро

„ Инфлацията към този момент се усеща в семействата - доста от тях започнаха да дефинират приходите си като незадоволителни заради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания разумно стопираха да се интересуват от покупка на парцел сега. Онези, които изчакват цените да паднат, не трябва да не помнят, че отлагането на тази стъпка ще докара и до продължаващо „ изяждане ” на приходите им, а лихвите по заемите към момента не са почнали да порастват. Тези, които имат потребност от парцел сега и разполагат със средства да го купят, не престават да са дейни участници на пазара ”, разяснява Тенекеджиева.

Профил на клиентите
 
Необходимостта от пари става по-честа причина за делене с парцел – в случай че към средата на годината с този претекст са продали 15% от хората, то делът им пораства до 19% в края на 2022 година Основен мотор за продажба през интервала въпреки всичко остава излизането от инвестиция, демонстрират данните на компанията. Около 30% от хората, продали парцела си през интервала, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат договорка. „ Ако повече хора решат да продават през 2023 година и по този метод усилят предлагането на вторичния пазар, е допустимо да станем очевидци на ценови спад и по-рано. Но крайният резултат още веднъж ще зависи от решимостта и опциите на купувачите ”, споделя Тенекеджиева.

Двустайните жилища са по-търсената покупка през 2022 година.  За такива парцели са 40% от покупко-продажбите през регистрирания интервал. Втори по известност остават тристайните жилища – 31% от всички. „ Това, че делът на покупко-продажбите с двустайни жилища пораства, се дължи от една страна на капиталовата интензивност на клиентите. От друга приказва за блян за несъмнено влагане на средствата в парцел, отговарящ на моментните финансови благоприятни условия на купувачите ”, споделя Тенекеджиева.
 
 istock istock
За наклонността доста хора да се пробват да спасят парите си от инфлацията приказва и растежът в капиталовите покупко-продажби. Към края на годината тези покупки приближават 30%. „ Този значителен дял на капиталовите покупко-продажби се дължи недотам на желанието за облага от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище ”, разяснява Тенекеджиева.

Отстъпки и заеми
 
Без отстъпка се търгуват преобладаващата част от парцелите в страната – 44% към края на годината. Тези покупко-продажби въпреки всичко понижават – към януари 2022 година без компромис в цената са осъществени 56% от покупко-продажбите. Въпреки това, на фона на растящите случаи на покупка с коментар, той рядко надвишава 5000 евро.
 
С пари в брой не престават да се подписват множеството покупко-продажби у нас, сочат още данните на компанията. Средно 45% от всички покупки през годината са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на заема пък е този, покриващ сред 81% и 100% от цената на парцела – близо 20% от покупко-продажбите са осъществени с подобен заем.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР