В 6,55 ч в понеделник по искане на “Булгаргаз преносният

...
В 6,55 ч в понеделник по искане на “Булгаргаз преносният
Коментари Харесай

Спряха газа на ТЕЦ Варна заради дългове от 24 млн. лв.

В 6,55 ч в понеделник по искане на “Булгаргаз " преносният оператор е спрял газа за Топлоелектрическа централа “Варна ", чийто мажоритарен притежател е Ахмед Доган. Не са оповестени претекстове, съобщава  “24 часа ".

Данаил Папазов, който съставлява сдружението и е някогашен министър на превоза, декларира пред изданието, че от 1 октомври са спрели централата, защото макар високите цени на тока на борсата поради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала За 1 мегаватчас ток се заплащат над 400 лева за природен газ плюс 20 лв. за въглеродни излъчвания.

Топлоелектрическа централа “Варна " пуска търгове на платформата за двустранни контракти, това ще направи за 70 мегавата базов товар и в сряда. Ако се намерят купувачи, тецът ще бъде пуснат още веднъж, съобщи Папазов. Той отхвърли газът да е спрян поради задължения, само че не отхвърли, че централата има отговорности към “Булгаргаз ". Имало задължения, само че те били оперативни и тецът ги обслужвал. 

“Имаме закъснения, само че това е, тъй като има рецесия ", изясни Папазов и добави, че централата, която съставлява и ръководи, е измежду най-ощетените, тъй като е измежду дребното енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.

Спряхме ги, тъй като дължат пари, съобщи обаче изпълнителният шеф на “Булгаргаз " Николай Павлов пред “24 часа ". По думите му дългът е към 24-25 млн. лева Газовата компания е прекратила подаването на синьо гориво на 1 октомври, както е запорирала и сметки на централата. 

Павлов посочи, че мерят всички с един критерий - дали си заплащат газа. Напомни, че в сходна обстановка предходната година са били от топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, само че са обезпечили банкови гаранции.

“Нищо сензационно не се е случило ", разяснява Николай Павлов. Дългът на теца съгласно шефа на “Булгаргаз " е за газа от август и септември. Горивото е било пуснато предходната седмица, защото били издължени 10 млн. лева Водят се диалози и управлението на централата е декларирало, че ще погаси още 10 млн. лева и тогава още веднъж за някой ден щял за бъде пуснат природният газ към Топлоелектрическа централа “Варна ". Павлов бе безапелационен, че ръководеното от него сдружение дава на всички късмет, даже да са изпаднали в затруднено състояние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР