В 56 процента от общо 81 окръга на Турция жителите

...
В 56 процента от общо 81 окръга на Турция жителите
Коментари Харесай

В над половината Турция са дишали замърсен въздух през 2018 г.

В 56 % от общо 81 окръга на Турция жителите са дишали нечист въздух през 2018 година, сочи отчет, квалифициран от платформа "Право на чист въздух ", оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки в. "Хюриет дейли нюз ".

Според отчета окръгът с най-лошо качество на въздуха през предходната година е бил Кахраманмараш /Югоизточна Турция/, следван от окръг Ъгдър //Източна Турция/ и окръг Мерсин /Южна Турция/.

Единственият окръг, който през предходната година е имал чист въздух по стандартите на Международната здравна организация, е бил окръг Ардахан /Североизточна Турция/.

В отчета се показва, че 51 574 души са умряли през 2017 година от болести, свързани със замърсяването на въздуха. Този брой е седем пъти по-голям от броя на почитналите при пътни кастрофи през същата година, се отбелязва в отчета. Окръзите, в които са регистрирани максимален брой смъртни случаи от болести, свързани със замърсяването на въздуха, са Истанбул, Бурса и Анкара.

Платформата "Право на чист въздух " сплотява 16 професионални организации и неправителствени организации, работещи от 2015 година насам по проблемите на замърсяването на въздуха и въздействието му върху здравето в Турция. Сред тях са Турската фондация за битка с ерозията на почвата, Световният фонд за дивата природа, Асоциацията на експерти по публично здраве и Турското сдружение на невролозите.

Наредбите за надзор на замърсяването на въздуха в Турция позволяват по-високо равнище на замърсяване на въздуха от критериите, избрани от Световната здравна организация, акцентира проф.Чийгдем Чаглаян, представителка в платформата на Асоциацията на експерти по публично здраве. Тя добави, че базата за индикаторите за замърсяване би трябвало да бъдат границите, сложени от здравната организация.

В уеб страницата на платформата се показва, че задачата ѝ е да пази правото на живот в околна среда с чист въздух и да опазва публичното здраве от замърсяване на въздуха, произлизащо особено от съществуващите и планувани електроцентрали на въглища в Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР