В 5 ч. в четвъртък руската армия започна военна офанзива

...
В 5 ч. в четвъртък руската армия започна военна офанзива
Коментари Харесай

Казаха ми да напусна. Но накъде! Не знам. Денят, в който в Украйна чуха сирените

В 5 ч. в четвъртък съветската войска стартира военна атака против Украйна. Президент Владимир Путин в Донбас и съветски военни елементи навлязоха в Украйна.

„ Той стартира да бомбардира по всички фронтове “, сподели за Свободна Европа проф. Михаил Станчев, който е в дома си в Харков. „ Сутринта беше канонада, в този момент се чуват откъслечни гърмежи “, сподели той.

Проф. Станчев споделя, че сутринта водата в града е спряла за малко, само че в този момент има. Няма спиране на електричеството и доставките на газ.

„ Аз се приготвих. Имам храна и медикаменти “, сподели проф. Станчев. Той изясни, че част от предприятията в града работят. Отворени са и магазините, само че има опашки. Много хора се изнасят към извънградските си къщи. „ Аз също съм подготвен да си отида на село “, сподели проф. Станчев. Приготвил е куфарите и следи новините.

В Киев Данило Бенатов гледа през прозореца на дома си, какво се случва на открито. „ Сега се намирам на 10 км. от центъра на града. Спокойно е. На 30 км. от моя дом обаче върви стълкновение. Руски хеликоптери се пробват да завземат летището на цех „ Антонов “, сподели Бенатов за Свободна Европа.

Бенатов споделя, че към този момент има всичко належащо – храна, вода и медикаменти. Колата му е заредена с гориво. „ Хората търсят опция да избягат. Мои близки ми споделиха – бягай! Но накъде! Не знам. Те стрелят “, сподели Бенатов.

„ Племенникът ми отпътува тази заран за фронта “, сподели за Свободна Европа Олена Коцева , която е ръководител на украинските сдружения в България. Мъжът е 27 години, по специалност - кинорежисьор. „ Той отива доброволец и към този момент пътува за Киев “, сподели Коцева.

В Украйна беше оповестена цялостна готовност за мъжете.

Сутринта в четвъртък съветски военни започнаха обстрел по цели в Украйна. „ Въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. Военната инфраструктура на страната се поразява с високоточни оръжия “, споделиха от Министерството на защитата в Москва, представени от ТАСС. В известието се сподели още, че от строя се изваждат обекти от противовъздушната защита, военни летища и авиация от силите на Украйна.

Снимки, видеа, репортажи и разкази на очевидци от разнообразни точки на Украйна обаче демонстрираха, че това не е правилно и че съветските военни обстрелват и невоенни обекти.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели по-рано, че инвазия „ може да бъде началото на огромна война на европейския континент “. В късно вечерно послание към нацията той се закле "ще се пазиме " при положение на офанзива. Той изиска основаване на коалиция против Русия и потърси поддръжка от водачите на Съединени американски щати, Франция, Германия и Англия.

„ Това е акт на война. Целта на съветската настъпателна интервенция е да унищожи украинската страна. Да завземе украинската територия със мощ и да откри окупационен надзор “, това съобщи пред бТВ посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР