В 4 провинции в Турция се води разследване срещу 10

...
В 4 провинции в Турция се води разследване срещу 10
Коментари Харесай

В Турция задържаха 10 чужденци, представили се за наблюдатели на изборите


В 4 провинции в Турция се води следствие против 10 задгранични жители, които са се показали като наблюдаващи на предварителните избори за президент и парламент, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

По информация от турското Министерство на вътрешните работи трима французи в Агръ, трима немци в Шърнак и четирима италианци в Батман и Диарбекир са пробвали да се намесят в хода на гласуването. Те обаче нямат акредитации и не са наблюдаващи на ОССЕ. До обяд няма регистрирани проблеми в изборния ден, оповестяват от министерството. За защита на реда са ангажирани над 531 000 чиновници от силите за сигурност, включително 264 526 служители на реда и 195 695 жандармеристи.

Президентският замък и постройката на Висшия избирателен съвет са под изключителна защита, те са обградени от тежкотоварни камиони и водоструйни танкове. Изборните секции бяха отворени в 8 ч. тази заран, гласуването завършва в 17 ч. локално време. Турските жители в чужбина дадоха вота си в интервала 7-19 юни.

Президентът Реджеп Ердоган изрази удовлетворение от високата изборна интензивност и уточни, че до 13 ч. тя е надхвърлила 50%. Той напомни, че на априлския парламентарен референдум от предходната година 85% от гласоподавателите са отишли до урните. В най-развитите страни интензивността по избори отбелязва едвам 30%, ние и в това отношение сме първенци, акцентира Ердоган, откакто внукът му пусна неговата бюлетина в Истанбул.

За първи път в изборната история на Турция са проведени мобилни комисии и урни, които дават опцията на 17 258 старци и хора с увреждания да упражнят правото си на глас, оповестява Анадолската организация. Тази държавна медия образува голям екип от експерти, които наблюдават нарушаванията в изборния ден, също така бдят в обществените мрежи и проучват известията на потребителите. Ръководителката на Мисията на ОССЕ дипломат Одри Гловър съобщи пред публицисти в Анкара, че към този момент наблюдаващите не се сблъскват с проблеми. Те следят хода на гласуването в доста и разнообразни точки на Турция, ще участват и на преброяването на бюлетините и от чужбина. Мисията се състои от 330 души, общо 415 са наблюдаващите от интернационалните организации.

Анализатори и държавни водачи се надпреварват с определенията за предварителните избори, като ги назовават празненство на демокрацията, нова епоха в историята на страната, най-важният и решителен избор. Този избор ще промени формата на държавното ръководство и ще трансформира Турция от парламентарна в президентска република. Според последните ремонти в Конституцията, които влизат в действие още на следващия ден, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а Народното събрание ще се отдаде само на законодателните въпроси. Така щяла да се минимизира всяка опция за напън и въздействие на изпълнителната власт върху законодателната.

Според в този момент настоящото законодателство, законопроектите, изработвани от държавното управление, се пращат в парламентарните комисии и се гласоподават в Народното събрание. От на следващия ден обаче системата за взимане на решения ще претърпи промени. След като администрацията на министър-председателя се опразни, персонално президентът ще внася в Народното събрание законопроектите, освен това директно в управлението му, а то ще ги разпределя по комисиите. Докато до момента министерствата контролираха публичните диспути и мненията на специалистите, и внасяха в Народното събрание към този момент приключен план, а на депутатите им оставаше единствено да вършат промени в текстовете, към този момент по силата на новата система парламентарните комисии ще провеждат публичните разисквания.

Така позициите на неправителствените организации, на специалистите и учените ще се регистрират в самия законодателен орган. Проблемът с превъзмогването на 10-процентовия предел отпада на днешните избори, защото главните политически сили в страната се явяват в състава на блокове и обединения.

Прогнозите на специалистите са безапелационни – не повече от 7 партии ще влязат в Народното събрание. Броят на депутатите се усилва от 550 на 600 души, а възрастта за присъединяване в парламентарни избори бе понижена от 25 на 18 година Според новата система на ръководство на страната президентът ще бъде считан за държавен глава и главнокомандващ, той ще назначава вицепрезидентите и министрите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР