В 4-дневния игрови формат Предизвикателство за социална промяна на Фабрика

...
В 4-дневния игрови формат Предизвикателство за социална промяна на Фабрика
Коментари Харесай

Приключенски формат търси решения за селата в България

В 4-дневния игрови формат Предизвикателство за обществена смяна на Фабрика за хрумвания се събират инициативни и изобретателни хора от всички възрасти и занимания дружно, с цел да дадат началото на нови решения на общи проблеми за минимално време. Тази година участниците ще се посветят на разрешаването на задачи, дефинирани от локалните хора в 8 села от 4 области – Враца, Видин, Пловдив и София.

България е измежду страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските региони в Европа. В българските села живее към 26.5 % популацията на страната ни (по данни на Национален статистически институт от 2017 г.). Създаването на топли връзки на взаимоотношение и взаимност сред поданици на градове и на заобикалящи ги села е от главните фокуси на Фабрика за хрумвания. Състоянието на градовете като живителни ядра и на селата към тях – като мощно подвластна външна страна, само че в същото време изолирана в културно отношение, основава все по-неравни условия за развиване и прехранване.

Предизвикателството за обществена смяна дава опция на участниците да взаимодействат свястно и интензивно с всекиго от една общественост – както и с организациите и институциите, от които зависи благоденствието й. За 4 дни те могат да дадат началото на решения, които ще се развиват търпеливо благодарение на локалните отсега нататък. В това взаимоотношение те основават условия за по-устойчиви връзки на взаимност и взаимно учене.

На 15 април на обществени събития във всяко от селата екипите ще показват пред локалните хора, медии и поканени локални бизнеси решенията, до които са достигнали и по които ще продължат да работят след това.

Фабрика за хрумвания и партньорските й организации по регионални градове и села обезпечават менторска поддръжка, справочник със социално-предприемачески и общностни принадлежности и способи, информационна поддръжка и обществено внимание към екипите участници и техните хрумвания.

Предизвикателството 2019 ще задейства променотворци, които желаят да допринесат благотворно за живота в някое от селата – Ново село и Иново (Видин); Косталево и Челопек (Враца); Дряново и Манастир (Лъки/ Пловдив); Пожарево и Долна Малина (София) - от 11 до 15 април.

Предизвикатетлството разпалва локалния променотворчески дух за пета година и има зад гръба си 10 града сътрудници и над 400 участници.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР