В 37 висши училища може да се влиза с резултатите

...
В 37 висши училища може да се влиза с резултатите
Коментари Харесай

В 37 ВУЗ-а приемат с резултатите от матурите за тази учебна година

В 37 висши учебни заведения може да се влиза с резултатите от матурата през 2020 година , оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Като вход в 37 висши учебни заведения през образователната 2020-2021 година могат да се употребяват оценките от матурите. Те са от предметите български език и литература, по математика, по история и цивилизации, по география и стопанска система, по биология и здравно обучение, по химия и запазване на околната среда, по непознат език и по някои от останалите матуритетни предмети.
 Специалност във ВУЗ желаят от Антикорупционната комисия
Специалност във ВУЗ желаят от Антикорупционната комисия

Проблемът корупция се корени в ценностната ни система, съгласно Трифон Трифонов

В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности . Такива са Софийският университет " Св. Климент Охридски ", Великотърновският университет " Св. Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет " Паисий Хилендарски ", Русенският университет " Ангел Кънчев ", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет " Епископ Константин Преславски " и Югозападният университет " Неофит Рилски " в Благоевград.

В Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити (ДЗИ) ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София с резултатите от изпитите по химия и запазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще могат да аплайват за по 25 разнообразни специалности .
 10 американски щата признават българския език като матуритетен
10 американски щата признават българския език като матуритетен

Отварят системата на ВУЗ за българите в чужбина

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще одобряват студенти с оценките от матурите по български език и литература , по математика и по физика и астрономия в множеството от своите специалности . Изключение вършат специалностите " Индустриален дизайн ", " Електрообзавеждане на кораба ", " Корабни машини и механизми " и " Корабоводене " в ТУ - Варна, за които държавните зрелостни изпити не заменят конкурсния изпит, само че вземат участие в балообразуването.

В Техническия университет (ТУ) - София, изключение вършат специалностите " Инженерен дизайн ", " Приложна математика и информатика " и " Компютърно и софтуерно инженерство ".

В останалите 14 от 51 упълномощени висши учебни заведения няма да може да се кандидатства единствено с резултатите от матурите. Причината - характерните условия към приема в тях.

Висшите учебни заведения, където си резервират приемните изпити са Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ", Националната художествена академия, Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ", Театрален лицей " Любен Гройс " - София, и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " в Пловдив.

Оценките от матурите не важат и за Академията на Министерство на вътрешните работи, Военната академия " Георги Стойков Раковски ", Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и Европейския политехнически университет в Перник.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София поставят наложителни изпити по биология и химия за специалностите " Медицина ", " Дентална медицина " и " Фармация ".

Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология се употребяват при образуване на спортния бал при специалностите " Здравен мениджмънт " " Логопедия " и " Медицински оптик " в Медицинския университет във Варна.

В Медицинския университет в Плевен в балообразуването с избран коефициент взе участие оценката по биология от матурата, само че единствено за избрани специалности. Това са: " Медицинска рехабилитация и ерготерапия ", " Опазване и надзор на публичното здраве ", " Социални действия в опазването на здравето ", " Медицинска сестра ", " Акушерка ", " Медицински лаборант ", " Рентгенов лаборант ", " Помощник фармацевт ", " Медицински козметик " и " Социални действия ".

Всяко учебно заведение показва методите на балообразуване за специалностите.

Информация за признание на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентската акция 2020 година в упълномощените държавни и частни висши учебни заведения е оповестена на страницата на МОН по висши учебни заведения и по специалности на адрес: https://www.mon.bg/bg/10045 9
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР