В 30 от 445-те виртуални аудитории на Варненския свободен университет

...
В 30 от 445-те виртуални аудитории на Варненския свободен университет
Коментари Харесай

Чуждоезиковото обучение отвори нов прозорец към света в „облака“ на ВСУ

В 30 от 445-те виртуални аудитории на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “, студенти от разнообразни специалности учат непознати езици – измежду които и редките японски и португалски.

“Въпреки изключителното състояние в страната и света, студентите не престават да обогатяват знанията си като поддържат връзка с носители на езика ”, декларират от ВСУ.

Благодарение на положителните партньорски връзки на Варненския свободен университет с Представителството на Россъструдничество в България, за втора поредна година студентите, учещи съветски език, работят и с притежател на езика. От месец те са в „ облака “ със специфичния посетител на университета Мая Муратова – аспирант в Псковския държавен университет и финалист в Националния съветски конкурс „ Магистри на съветския език “. Състезанието се организира за втора поредна година в Русия с поддръжката на Россътрудничество и дава право на спечелилите да изберат сами университет в света, в който да проведат двумесечния си стаж. Мая Муратова избра Варненския свободен университет и дойде в България при започване на март. След оповестяване на изключителното състояние тя взе решение да не приключва стажа си и стартира подготовка наедно с останалите преподаватели на ВСУ „ Черноризец Храбър “ за прекосяване към цифрово образование.

Първите занятия на Муратова бяха със студентите, учещи съветски език от специалностите „ Архитектура “, „ Дизайн “ и „ Хореография “. С необикновен интерес минават участията й в курса по странознание за студентите от „ Международни връзки “. Те учат съветски език и научават доста обстоятелства за историята, географията и културата на Русия. Броят на участниците в онлайн курсовете, в които преподава и Мая Муратова непрестанно пораства, а в отворените виртуални аудитории се включват и студенти от други специалности. Освен с образователния материал, те работят с фрагменти от филми, вършат музикални диктовки и езикови планове по тематиките на курса.

Проф. Галина Шамонина – Главен секретар на ВСУ „ Черноризец Храбър “ и началник на Руския център е впечатлена както от подготовката на стажанта, по този начин и от смелостта и желанието й да остане в комплицираната обстановка в България и да извърши до дъно уговорките си по плана.

В началото на март Мая Муратова съумя да прегледа част от България като се включи в похода до историческия връх Шипка.

Във виртуална публика работи и преподавателят по японски език Фумико Кобаяши. Освен японските писмени знаци, тя предава и хубостта на културата на Страната на изгряващото слънце на седем групи студенти, преподаватели и чиновници. Огромен интерес към образованието по японски език имат студентите от направленията „ Международни връзки “, „ Архитектура “, „ Психология “ и „ Право “.

Президентът на Варненския свободен университет доцент доктор Красимир Недялков подписа съглашение с Японската асоциация за интернационален интеркултурен продан, което обезпечава продължение на образованието по японски език и в бъдеще.

За първи път през тази образователна година в университета се образова и група по португалски език. Тя е реалност вследствие на съдействието на ВСУ „ Черноризец Храбър “ с посолството на Португалия.

Чуждестранните студенти не престават интензивно да учат български език.

Разнообразната езикова палитра покачва конкурентоспособността на възпитаниците на Варненския свободен университет и им дава опция да впишат в професионалното си портфолио владеенето на два или три непознати езика, измежду които и редки. Най-силен остава ползата им към съветския и британския език
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР