В 26 свлачищни района в страната се изграждат контролно-измервателни системи

...
В 26 свлачищни района в страната се изграждат контролно-измервателни системи
Коментари Харесай

Заради свлачищата: Изграждат контролно-измервателни системи в Лом и Оряхово

В 26 свлачищни региона в страната се построяват контролно-измервателни системи за осъществяване на превантивни действия посредством осъществяване на инструментален мониторинг.
Системите се извършват по план №BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „ Превантивни действия посредством изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”.с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз и Европейски структурни и капиталови фондове, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова, която публично показа плана. Общата стойност на плана е 2 500 924.00 лева, от които 2 125 785.40 лева европейско финансиране и 375 138.60 лева национално финансиране.
20 са обитаемоте места, където ще се разположат измервателните системи в 16 общини: Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни Чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом , Лясковец, Несебър, Оряхово , Плевен, Стражица, Тетевен.
Това са региони, с проявени дейни или от време на време дейни свлачищни процеси, засягащи урбанизирани територии, територии на превоза, обекти на обществената инфраструктура и техническата инфраструктура, съществени пътни артерии в страната и други. Общата наранена повърхност от тези процеси е над 9 хил.дка.
Целта е ранно предизвестие, обявяване и други превантивни дейности, свързани с запазване живота и здравето на хората в тези региони.
„ Проектът е от изключителна значимост, защото започвайки да вършим път, в не малко случаи засичаме свлачище, което би трябвало да се укрепи, с цел да се продължи с пътя “, сподели районният министър. Друг образец, който тя даде е с създаване на водопроводи, „ когато още веднъж неведнъж се натъкваме на свлачище, което би трябвало да се укрепи, с цел да продължи ВиК - мрежата “.
По думите на министъра с осъществяването на плана не просто ще се събере една база данни, а ще могат да се създадат разбори, които да се употребяват за превантивни действия и при потребност ефикасна отбрана на популацията в тези региони.
„ Крайната цел е основаване на безвредни условия на обитаване, на пътешестване и на употреба на всякаква инфраструктура “, акцентира министър Комитова.
С осъществяването на плана ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4 000 поданици в тези общини.
На събитието участва и заместител - министър Иван Шишков, както и представители на компаниите реализатори по контракта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР