В 23% от изследваните риби от търговската мрежа тествани от

...
В 23% от изследваните риби от търговската мрежа тествани от
Коментари Харесай

Тест: 23% от тестваните риби у нас са с наднормено съдържание на хистамин

В 23% от изследваните риби от комерсиалната мрежа тествани от Активни консуматори са разкрили наднормено наличие на хистамин, оповестяват от там.
Подобно изследване се организира за първи път в България и има за цел да дефинира риска за отравяне с хистамин при консумирането на риба. Понеже тематиката е едва позната в България, изследването има вторична задача да осведоми и образова потребителите по отношение на рисковете за здравето свързани с тази вкусна само че характерна за сигурността храна.

Пробите включени в проучването са 13 и са закупени от 4 търговски обекти в град София.

От 13 изследвани риби в 3 се открива хистамин в количество над 100мг/кг. Пробите са надлежно филетирана прясна скумрия от дребен риболовен магазин (322 мг/кг), размразено филе от риба звук (610 мг/кг), и цяла замразена и непочистена скумрия (1066 мг/кг), и двете добити от рибния бранш на огромна комерсиална верига.

Рекордьорът е замразената скумрия в която хистамина е повече от 10 пъти над позволените равнища.
Обобщено, при 23% от тестваните рибни храни се открива нараснало наличие на хистамин. При други 2 проби представляващи свеж чернокоп, евентуално с генезис България, и филетирана ципура от Гърция, стойностите на хистамин са увеличени до 50 мг/кг, т.е. близо до позволеното. В останалите 8 проби наличието на хистамин е в диапазона 01 – 2,7 мг/кг. Това демонстрира, че

“в общо 5 от 13 рибни храни, процедурите за хигиена при съхранението и обработката не са спазени, в резултат има развиване на бактерии и струпване на хистамин в тъканите, като при 3 от тях той е надхвърлил оторизации от законодателството предел. ”

Резултатът от разбора на етикетите на продуктите е абсурден. Въпреки добре известните от години законови условия 6 от 13 храни не са етикирани вярно. Всъщност при тях липсват базови атрибути като период на валидност, страна на генезис, производител и хранителна информация. На процедура половината добити за теста риби са анонимни, единствения сигурен факт при тях е търговеца. Това е нормална процедура в дребните магазини за риба и явно контролните органи разрешават тези нарушавания на законодателството.

“Натравянето с хистамин наподобява на алергия и постоянно не се диагностицира вярно. ”

Рибата е евентуално най-древната животинска храна на хората. Дори и в сегашната софтуерна ера тя остава базов артикул за изхранване на човечеството. Българите не са огромни фенове на морските животни и потреблението е на относително ниско равнище спрямо другите европейски народи. Въпреки това през последните години, около устрема за здравословно хранене, ползата към рибата се усилва и у нас. Проблем остава ниската потребителска просвета на хората, а обстановката е аналогична и при търговците и готвачите. Като пренебрегнем кулинарната дребнавост, по-сериозна неволя са незадоволителните знания по отношение на качеството и сигурността на морските храни. Изискванията към добива/улова, обработката, превоза, съхранението и приготвянето на рибата са характерни и с известни разлики от другите месни артикули. Извадената от водата риба е доста податлива на бързо микробиологично повреждане и по тази причина би трябвало непрестанно да се съхранява при ниска температура в контакт с хладилен сътрудник – лед. Дори и краткотрайно спиране на хладилната верига води до утежняване на качеството и нарастване на риска за консумиращите.

Хистаминовото натравяне имитира алергия

Предизвиква се от натрупването в организма човек на външен, признат посредством храна, хистамин. Известно е още под името Scombroid food poisoning, от названието на едно семейство (Scombridae), необятно публикувани ядивни риби със стопанско значение. Основно се свързва с известни за консумация риби - звук, скумрия, махи-махи, сардина, аншоа, херинга, синя риба, кехлибар, марлин и други Високи равнища на хистамин има и в някои сирена и месни артикули, само че над 90% от натравянията се свързват с приемането на риба. Обичайно наличието на хистамин в рибата не е задоволително за провокира каквато и да е отрицателна реакция. При погрешно предпазване обаче, бактериите присъстващи в нея се развъждат, отделят ензим превръщащ хистидина в хистамин и процеса стартира. В избрани случаи това води до натрупва на колосалните 1 до 2 гр/кг хистамин в тъканите, което е задоволително да индуцира физиологична реакция при хората. Важно е да се означи, че един път формиран хистаминът остава вечно в рибата. Той не се разгражда при заледяване, консервиране или високотемпературно отнасяне! При готвене умират бактериите и ензима, само че в случай че по-късно рибата остане на позитивни температури е допустимо вторично възпаление и рестартиране на процеса, като новообразувания хистамин се прибавя към присъстващия преди този момент.

“В Европейски Съюз съществува наложителна регулация по отношение на хистамина, наложителна и за България. Съгласно правилник 2073 лимитът е 100 мг/кг, а при даже едно премерване на стойност над 200 мг/кг, цялата партида риба се бракува. Подобно са условията в Съединени американски щати, Австралия, Япония и други ”

Приет посредством храната хистаминът провокира доста бърза физиологична реакция, проявяваща се нормално 15 до 60 минути след приема. Симптомите включват зачервяване и изпотяване на лицето, противен усет в устата и гърлото, зашеметяване, главоболие и гадене. Понякога може да се стигне до тресчица, сърцетуптене и усложнения в дишането. На по-късен стадий може да се появяват обриви по лицето и тялото, разстройство, крампи и други Като цяло признаците доста наподобяват на алергична реакция и по тази причина постоянно се бъркат даже и от лекари. Обикновено признаците на отравянето с хистамин минават за 12 – 15 часа, в редки случаи до 2 денонощия. Прием в болничното заведение е малко евентуален, а лекуването е посредством медикаменти. Известни са случаи на затруднения с съдбовен край.

Хората имат друга сензитивност към хистамин и по тази причина постоянно някои риби водят до реакция при едни, само че не засягат други консуматори. Около 1% от популацията са свръхчувствителни към хистамин. По-податливи са също и пациенти с някои генетични болести, астма и приемащите избрани лекарства.

При поява на признаци, наподобяващи описаните нагоре, след използването на риба е належащо хората да не ги подценяват колкото и да се леки. Ако те знаят, че нямат алергия към риба, най-вероятно са станали жертва точно на отравяне с хистамин. В такива случаи лекарят би трябвало да рапортува случаите в районните здравни инспекции, а те да задействат инспекция на съответните заведения за хранене или търговски обекти. Отравянето с хистамин не би трябвало да се неглижира тъй като количеството водещо до леки признаци при някои, може да вкара в реанимация други хора!

Заключения и рекомендации за потребителите

В 23% от изследваните проби риба се откриват наднормени количества хистамин, а в други 2 те са близки до лимита. За съпоставяне, в Австралия процентът на неотговарящите на предписанията е единствено 1,5%. Резултатите от нашия тест демонстрират, че равнището на риск за здравето от консумация на риба, закупена в България, евентуално е неведнъж по-високо от това в други страни.
Понеже не е известно Българската организация по сигурност на храните в миналото да е обръщала внимание на този главен за сигурността на рибата проблем, е годно заключението, че контролът на рибния бранш у нас е изцяло неглижиран. Този извод се укрепва от откритите нередности в рибните магазини, като неприятна хигиена, и изцяло подценяваните от търговците условия към етикетирането на продаваните от тях морски храни. На процедура, продуктите най-често са с неизвестен генезис, без производител, периоди на валидност, вложени спомагателни съставки и други
Потребителите би трябвало да знаят, че натравянето с хистамин нормално отминава за 1 денонощие, само че лекото изкарване не е обезпечено. При развиване на описаните признаци е нужна консултация с доктор, на който наложително се оповестява за потреблението на риба.

Не бъркайте алергията с отравянето. Ако развиете признаци след хранене с риба не е належащо да се откажете от рибата доживот. Направете консултация с лекар-алерголог и настоявайте за осъществяване на клинично тестване! По-вероятно от алергията е отравянето с хистамин.

Избягвайте да пазарувате „ анонимна риба “. Настоявайте пред търговците да ви покажат произхода на продукта и периода на валидност. Изобщо, естествените търговци и производители няма какво да крият, а в случай че няма етикет е годно противоположното, нещо не е наред в тази храна.
Доверявайте се на вашите сетива. Ако рибата във витрината не наподобява добре, има чудноват или противен аромат, то не купувайте, даже цената да е 1 стотинка/кг.
Обичайната за консумация порция риба е 250 гр за едно ястие. Препоръката на FDA (food drug administration) на Съединени американски щати е морската и изключително океанско уловената риба да се използват приблизително до 2 пъти седмично.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР