В 22:45 ч. снощи посолството на САЩ у нас публикува

...
В 22:45 ч. снощи посолството на САЩ у нас публикува
Коментари Харесай

Посолството на САЩ подкрепи мирните демонстрации

В 22:45 ч. нощес посолството на Съединени американски щати у нас разгласява в профила си във Facebook текст в отбрана на мирните демонстрации като главно демократично право. " Всяка нация заслужава правосъдна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние поддържаме българския народ в устрема му за повишение на доверието в демократичната система и поощряване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона. ", се споделя в известието на български и британски.

Миналата седмица посолството предизвести американските жители у нас да внимават най-малко до 16 юли поради демонстрациите в центъра на София.

От ГЕРБ обаче ненадейно разтълкуваха изказването на американските дипломати като ориентирано против президента Румен Радев. „ Никой не е над закона! Нито в президентството, нито в която е и да е друга институция или власт. Всеки носи отговорност за думите си, дейностите и решенията си. Съединени американски щати сподели: " Никой не е над закона, даже Радев!”, написа във Facebook депутатът и някогашен зам.-министър в Министерство на вътрешните работи Красимир Ципов.

„ Протестите са право на всеки и полезност на демокрацията. Съдебната система е самостоятелна, а конституционната промяна е определила надпартиен избор на експерти. Председателят на Върховния касационен съд, ръководителят на Върховния административен съд и основният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет”, добавя Ципов.

От средите на държавното обвиняване, които през последните дни показаха безрезервна поддръжка към основния прокурор Иван Гешев, останаха твърдо на същата позиция. " Законът би трябвало да е над всичко. Не мога да възприема настояването за оставката на основния прокурор, тъй като както той, по този начин и всички прокурори си правят работата. Не може това да е причина за оставка ", съобщи ръководителят на асоциацията на прокурорите Евгени Иванов пред Нова телевизия.

Той изрази увереност, че всичко е било осъществено по разпоредбите при обиските в президентството предходната седмица: " Аз бих се тормозил, в случай че нямаше рецензии, когато има обаче очевидно си вършим добре работата. По същата логичност и изпълнителната власт можеше да желае оставки, когато влязохме в министерствата. Аз съм уверен, че във всички случаи процедурата е спазена. " По думите му прокуратурата в никакъв случай не е била толкоз дейна. " От шест месеца Иван Гешев е основен прокурор и му се желае оставката. Връщам се години обратно когато един министър-председател изиска оставката на един основен прокурор ", добави още Иванов, намеквайки за спора сред Иван Костов и Никола Филчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР