В 21-я ден на протестите, от организаторите е свикан общонационален

...
В 21-я ден на протестите, от организаторите е свикан общонационален
Коментари Харесай

Демонстранти блокираха ключови кръстовища в София

В 21-я ден на митингите, от уредниците е призован общонационален протест пред Министерския съвет. Исканията на стачкуващите остават същите - оставка на държавното управление и тази на основния прокурор Иван Гешев.

Продължават протестните прояви в столицата. Спряно е придвижването на кръстовището на булевардите "Дондуков " и "Цар Освободител ". Част от участниците в антиправителствената проява се насочиха на шествие в посока Софийския университет "Свети Климент Охридски " и Орлов мост.

Към 14.00 часа група протестиращи блокираха основното кръстовище на "Орлов мост " в столицата, откакто част от тях напуснаха митинга пред държавната постройка. Други - с чадъри и палатки, пък затвориха бул. "Цар Освободител " в "Триъгълника на властта ". Част от участниците в антиправителствения митинг се насочиха и към Софийския университет "Свети Климент Охридски ", където кръстовището също е блокирано за придвижване.

Полицейското наличие в центъра на София продължава да бъде засилено, а елементи на полицията и жандармерията са ситуирани пред всички основни места, както и пред постройките на главните институции.

Малко след 12:00 часа протестиращи блокираха за малко кръстовището на булевардите "България " и "Иван Е. Гешов ", след което го освободиха и се насочиха към НДК в посока ул. „ Фритьоф Нансен” и продължиха към "Триъгълника на властта ". Част от образуваното шествие на протестиращи се насочи към "Петте кьошета ", където също имаше обсада на кръстовището.

Протестиращи минаха и около Съдебната палата с възгласи "Гешев е срам " и "Оставка ", след което се насочиха към "Триъгълника на властта ", където блокираха придвижването по булевардите „ Цар Освободител “ и "Дондуков ", заставяйки под прозорците на Министерски съвет.

След това стачкуващите се насочиха на шествие към "Орлов мост ", като по пътя блокираха за малко кръстовището на бул. "Цар Освободител " с ул. "Г. С. Раковски " при съветската черква. Спирайки за малко и пред Народното събрание, протестиращите по-късно доближиха до кръстовището пред Софийския университет, което също беше блокирано, преди да блокират и кръстовището на "Орлов мост ".

По-рано през днешния ден стачкуващи блокираха кръстовището на булевардите на столичния бул. "Александър Малинов " в квартал. "Младост ". В последна сметка трасето беше отпушено, само че протестиращите се заканиха, че ще има нови пътни блокади по-късно денем.

По-рано денем от Столичната дирекция на вътрешните оповестиха, че са подготвени да охраняват днешния общонационален протест и още веднъж приканиха за разговор с водачите на демонстрациите, с цел да не се стига до произшествия. "Предвид информацията, която имаме, сме готови за днешния ден, ще реагираме на всяка обстановка ", изясни комисар Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция ".

За 19 часа през днешния ден е очакван общонационален митинг-протест в така наречен Триъгълник на властта с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. След митинга уредниците оповестиха, че ще обтегнат палатки пред Министерския съвет, където възнамеряват да останат до подаването на оставка на държавното управление и основния прокурор.

Протестиращи започнаха да се събират още към 10 часа сутринта пред постройката на президентството в центъра на София.

"Аз се надявам да дойдат. Днешният ден беше разгласен да бъде като протестен ", сподели един от пристигналите.

"От 10 часа сме тук. Хора ще се съберат и хора ще има всеки ден до момента в който не станем очевидци на смяната, на алтернативата, на младите, които носят доста по друг мироглед от това, което е открило статуквото, тъй като с всеки минал ден от ден на ден се лимитира свободата на хората. Защото сега няма народна власт ", показа ду(руга участничка в демонстрациите..

Иначе уредниците от по този начин нареченото "Отровно трио " оповестиха желанието си, митингът да продължи до среднощ на 1-ви август.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР