В 21 часа след двучасови дебати Народното събрание прие рамката

...
В 21 часа след двучасови дебати Народното събрание прие рамката
Коментари Харесай

По късни доби депутатите приеха рамката бюджета за 2018 г.

В 21 часа след двучасови диспути Народното събрание одобри рамката на държавния бюджет за 2018 година Това стана откакто 120 депутати гласоподаваха " за ", 86 " срещу " и 1 " въздържал се ".
Ключовите параметри, записани в рамката плануват доходи от налози помощи и дарения - близо 23.52 милиарда лева, от които данъчни доходи - 21.04 милиарда лева Предвидените разноски са за 11.96 милиарда лева, а прехвърляния и дотации - за 11.08 милиарда лева, от които най-големите са за Националния застрахователен институт - 4.5 милиарда лева, за общините - 3.26 милиарда лева, и за здравната каса - 1.29 милиарда лева Вноската в Европейския съюз ще е малко повече от 1.13 милиарда лева, а недостиг на държавния бюджет - 662.34 млн. лв..
В бюджета за 2018 година се планува икономическият растеж едва да се забави до 3,9%. Крайното ползване ще се увеличи с 4,7 %, а растежът при вложенията ще се форсира до 4,3 %. При усилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на артикули и услуги ще доближи 7,1 %.
През 2018 година равнището на безработица се чака да се намали до 6,2 %. В средносрочен проект за налозите не се плануват обилни промени, като се резервира държавният приоритет за ниски налози.
По време на дебатите опозицията употребява момента, с цел да разкритикува съществено ръководещите, като депутати от Българска социалистическа партия на няколко пъти намекнаха, че бюджетната рамка обслужва корпоративни ползи, а богатите ще стана по-богати и надлежно бедните - по-бедни. " Червеният народен представител Жельо Бойчев откри фронта, като съобщи, че бюджетът за 2018 година е бюджет на една пропусната година за България.
Според него е меко казано необичайно за какво се резервира " досегашната несправедлива данъчна конструкция ", откакто страната ни остава единствената европейска страна, която полза минималните приходи на своите жители. Той на няколко пъти употребява момента, с цел да " популяризира " прогресивното облагане, което съгласно " алените " ще остави у българските жители над 1 милиард лева наличен приход, " който ще подтиква потреблението, което ще докара до по-висок стопански напредък ".
След него думата взе Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който проучва бюджета:
„ За разлика от предходната година виждаме относително добре плануван Брутният вътрешен продукт, въз основата на който се получават прилични доходи като обмисляне “, изясни той.
По думите му приходите са планувани консервативно, икономическият напредък и структурата на Брутният вътрешен продукт дават опция за по-смело обмисляне на приходите. По думите на депутата от придвижването, най-голямата неволя идва при разноските в бюджета, тъй като специалистите на ГЕРБ в областта на стопанската система не са посочили никакво предпочитание за промени . " Ако има такива, те са извънредно плахи ", установи той.
Думата взе и соцлидерът Корнелия Нинова , която предстоящо насочи съществени рецензии - бюджетът на ГЕРБ бил за пазаруване на въздействие, подмолни сделки и печелене на избори.
По думите ѝ ръководещите са трансформирали бюджета в най-грозната форма за пазаруване на политическо въздействие и пазаруване на политическо успокоение.
Според нея ГЕРБ не предлага нищо ново и друго от до момента, " а то е повече пари в потвърдено неработещи системи ". Тя даде образци със опазването на здравето, образованието и демографската рецесия.
Тя атакува ръководещите и по друга линия - тази на общините. По думите ѝ кметовете на Българска социалистическа партия имат подадени над 60 утвърдени плана, само че нефинансирани от централната власт . Тук се намеси водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов , който съобщи, че при представителите на ГЕРБ няма " разделяне на наши и ваши ".
" Ако бяхме управлявали последните 8 години страната щеше да бъде с още по-голям ритъм на развиване. Напомням Ви, че през двете години от вашето ръководство ни върнахте с 8 години обратно “, контраатакува той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР