В 20.00 часа българско време приключиха седмите президентски избори в

...
В 20.00 часа българско време приключиха седмите президентски избори в
Коментари Харесай

В Литва се проведоха изборите за нов президент

В 20.00 часа българско време завършиха седмите президентски избори в Литва. Над 2.4 млн. души гласоподаваха в към 2 хиляди изборни секции. Паралелно с изборите се организираха референдуми за въвеждането на двойно поданство и понижаване на депутатите в Народното събрание с 15 %, заяви " Фокус ".

На президентските избори в Литва няма предел на изборната интензивност За референдумите обаче е очакван подобен, той е 50 % и съгласно предварителните данни е преодолян. В 18.00 часа изборната интензивност е била 50.4 %.

На изборите се явиха деветима претенденти. Сред тях бяха добре прочут икономист, някогашен министър и сегашният министър председател, добавя " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Възможно е наследникът на настоящия държавен глава Далия Грибаускайте, изкарала на поста два петгодишни мандата, без да има право на трети, да бъде определен на балотаж.

Водещите претенденти са 48-годишният министър председател Саулюс Сквернелис, някогашният банков икономист Гитанас Науседа, на 54 години и 44-годишната Ингрида Шимоните, някогашен министър на финансите. Според последните допитвания Шимоните е отпред с над 26 %, само че Науседа и Сквернелис не са доста по-назад.

Едно от предложенията на някогашният служител на реда Сквернелис е започването на разговор с Русия. Това е съществено отклоняване от политиката на последните държавни управления във Вилнюс. В същото време в случай че министър-председателят стане президент, това най-вероятно ще се одобри като " централизация на политическата власт " за ръководещия Литовски съюз на селяните и зелените, счита Томас Янелюнас, учител във Вилнюския университет.

Възгледите на настоящия президент Далия Грибаускайте са антируски, само че през днешния ден Литва е доста по-различна от времето, когато тя стана държавен глава през 2009 година " Преди 10 години страната ни бе тежко наранена от финансовата рецесия и беше изцяло подвластна от съветския газ и в действителност без натовски проекти за защита ", сподели президентът пред " Асошиейтед прес ". Тя акцентира, че в този момент Литва е мощна страна, която е диверсифицирала енергийните си доставки, член е на НАТО и на Европейския съюз.

Според нея наследникът й би трябвало да бъде внимателен за съветската военна интензивност в региона на Балтийско море. Тя акцентира, че измежду водещите цели за страната ще са по-нататъшните ограничения за усилване на военната сигурност, защитата и възпиращите благоприятни условия, битката против нападателната агитация, компютърните и други хибридни закани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР