В 19 ч. във Варна започва срещата ЕС-Турция, която е

...
В 19 ч. във Варна започва срещата ЕС-Турция, която е
Коментари Харесай

Борисов и Ердоган разгоряха преди официалната среща ЕС-Турция

В 19 ч. във Варна стартира срещата ЕС-Турция, която е съпроводена с вярата да позволи значими тематики за района и целия Европейски съюз. Очакванията на участниците в диалозите са за мъчно реализиране на съглашения и диалог по конфликтни тематики.


Домакин на срещата е министър председателят Бойко Борисов, който е един от нейните основатели. От Анкара този следобяд дойде турският президент Реджеп Ердоган. Във Варна към този момент е ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. По-късно довечера се чака ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

И двете страни влизат в тези диалози с разнообразни упования. Европейски Съюз с настояването Турция да съблюдава всички интернационалните договорености и съглашението за мигрантите от 2016 година Турция ще изиска либерализация на визовия режим, актуализация на митническото съглашение, цялостното погашение на 3 млрд.евро за бежанците и още един транш в същия размер.

Преди да отпътува за Варна, турският президент съобщи, че участието в Европейския съюз остава стратегическа цел за Турция. По думите му той чака отпадане на трудностите пред договарянията.

Първата среща на турския президент във Варна беше с премиера Борисов. По-късно министър-председателят беседва на четири очи с Донад Туск, от който е получил признанието, че Европейски Съюз високо цени напъните на България за възстановяване на връзките Европейски Съюз - Турция.
Лиляна Павлова - министър на българското председателство на съвета на Европейски Съюз: " България като външна граница, на челна позиция в обстановката с Турция, за нас е извънредно значимо този разговор - положителният разговор, добросъседските връзки, които има сред България и Турция, да бъде пренесен по един доста добър метод в връзките ЕС-Турция, които се задълбочиха и станаха много комплицирани. Диалог, който очевидно беше усложнен. Надявам се, че през днешния ден по някакъв метод поставаме изискванията, сътворяваме една рамка за това този разговор да бъде възобновен, да бъде нормализиран, тъй като това е значимо и за България и за Европа.
Очаква се Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган да приказват пред медиите след 21 ч. Българска национална телевизия ще излъчва директно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР