В 18% от библиотеките у нас никога не е правен

...
В 18% от библиотеките у нас никога не е правен
Коментари Харесай

Пълна трагедия в родните библиотеки, най-лошо е…

В 18% от библиотеките у нас в никакъв случай не е юридически ремонт, а най-лошо е положението на тези към читалищата в дребните общини. Над 90 на 100 от библиотеките са без интернет страници, а онлайн азбучник имат едвам 5% от тях, сочи изследване на фондация „ Глобални библиотеки “, извършено през предходната година. Данните бяха показани по време на откриването на Националната библиотечна седмица, оповестява Дарик.

Основните проблеми на библиотеките у нас са свързани с осведомителното обезпечаване и достъпа, както и с физическата среда, която все-повече не дава отговор на актуалните условия, уточни Спаска Тарандова, изпълнителен шеф на фондация „ Глобални библиотеки “:

„ Аналогични са проблемите и с учебните библиотеки. Приетият закон за предучилищно и учебно обучение планува обезпечаване на библиотечно обслужване посредством действието на учебни библиотеки. Все още не е одобрена плануванаъа в него поднормативна база. Библиотеките към висшите учебни заведения и научните организации също се нуждаят от по-добро действие и по-пълноценно потребление на потенциала им. Читалищните библиотеки в дребните обитаеми места имат най-вече компликации в обезпечаването на модерно библиотечно-информационно обслужване “.

За действително използване на Закона за публичните библиотеки, както и за въвеждане на признатия през 2015-та година Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, упорстват работещите в бранша. Над 4 хиляди са библиотеките у нас, а техните услуги се употребяват от над 1 млн. жители.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР