В 17 часа започна поредният с марката Велико Народно Въстание

...
В 17 часа започна поредният с марката Велико Народно Въстание
Коментари Харесай

Трето Велико народно въстание: Сблъсъци с полицията край Народното събрание

В 17 часа стартира следващият с марката Велико Народно Въстание III. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на държавното управление и основния прокурор, длъжностен кабинет и нови избори за национално заседание.
За разлика от предходните два огромни митинга, наречени Велико национално въстание – на 2 и на 10 септември, през днешния ден ограниченията за сигурност са извънредно строги. Преминава се през три контролно-пропускателни пункта, а всички чанти и багажи се ревизират прецизно. Драконовските ограничения включват даже махането на капачките на бутилките от минерална вода, както и настояването евентуално рисковите предмети да бъдат оставяни в кашпите, вместо да се внасят в зоната на митинга.
Прииждат хора от доста градове, като се чака да има протестиращи от цяла България. " Отново идва ден, в който Независимостта би трябвало да бъде извоювана, а не чествана. Елате да извикаме дружно, че желаеме да бъдем свободни от Борисов и мафията! ", написаха уредниците от Отровното трио във Фейсбук.
Затворен е бул. " Цар Освободител ". Има два метода към площада - откъм Българска народна банка и откъм статуята на Света София, където са построени пропускателни пунктове. Вече започнаха и първите речи на ораторите. Организаторите оповестиха, че хиляди хора от страната са били възпрепятствани съзнателно, с цел да не стигнат до София и да се включат в митинга.
На митинга прозвуча химнът на България, който беше изпят от италианска оперна певица. За Третото Велико национално въстание в София е и евродепутатът от Зелените Даниел Фройд.
76 дни стотици хиляди българи стачкуват с едно само искане – оставки на държавното управление и основния прокурор и смяна. Борисов, дали сме задоволително съществени? Цялата страна е тук. Вчера Борисов сподели, че няма да кой да се съобщи. Виж записите от камерите и си избери един от нас, съобщи от трибуната юрист Николай Хаджигенов от Отровното трио.

 Сдружение Боец: Не желаеме принуждение, само че в случай че мафията заповяда на полицията да вдигне палките, няма да отстъпим Сдружение " Боец ": Не желаеме принуждение, само че в случай че мафията заповяда на полицията да вдигне палките, няма да отстъпим
" Не желаеме принуждение, само че в случай че мафията заповяда на полицията да дигне палките против нас, няма да отстъпим и за пролятата кръв те ще носят о...
По-рано през днешния ден имаше митинг с искане за оставката на основния прокурор Иван Гешев пред Американското посолство в София. Протестиращите настояха за поддръжка от страна на Съединени американски щати, като се обърнаха персонално към посланика на страната у нас Херо Мустафа. Пред посолството протестиращите разпънаха плакати с настояванията си и скандираха " Оставка ".

От трибуната на митинга изявления направиха журналистът Светла Петрова, политологът Евгений Дайнов, спортният публицист Камен Алипиев, Борис Сандов, земеделецът Георги Васил, пристигнал особено от Ямбол и доста други. Дванадесетокласничката Йоана Лилова излезе на трибуната и съобщи, че се усеща добре в България, че не желае да бъде прогонена от родината си, от вкъщи си. Момичето подгря множеството и последваха бурни възгласи „ оставка ” и „ нас не ни е боязън ”.
Димитър Стоянов от уеб страницата „ Биволъ ” също се качи на трибуната. „ Искаме промяна на модела, желаеме независимост, желаеме народна власт и право да се развиваме. Време е за оставка ”, съобщи той.
Цялото пространство пред постройката на Народното събрание на площад „ Народно заседание ” гъмжи от хора. При идването си протестиращите възпламениха свещи и фенери пред Народното събрание на площад „ Народно заседание ”, където бяха посрещнати от две редици униформени, строени пред постройката. Хората се хванаха за ръце и направиха жива верига пред полицейския кордон.
 Протест блокира Дунав мост Протест блокира Дунав мост
Протест блокира придвижването на кръговото кръстовище директно преди Дунав мост при Русе. Няколко души стопираха придвижването с автомобил...
Полицаи със щитове и каски бързо се прегрупираха от пространството при храм-паметника Свети Александър Невски към Народното събрание и ъгъла с основната постройка на Българска академия на науките. Част от хората крещят „ еничари ” към полицейските чиновници и питат за какво се опълчват българи против българи.
" Това към този момент не е постройка на Народното събрание, тя не е от национално значение, тя е музей ", съобщи Тихомир Василев, който дружно с други протестиращи се оплака, че са нарушени правата им от полицията, която не ги пуска да преминат към храм-паметника " Свети Александър Невски ". " Къде е заповедта от Йорданка Фандъкова? ", попита още той. Василев насочи голям брой въпроси към заместник-директора на Столична дирекция на вътрешните работи комисар Антон Златанов и го упрекна, че изпраща служителите на реда напред, а не споделя " след мен ".
" Тук написа " Съединението прави силата " и взехме решение, че в Деня на Независимостта може да дойдем тук ", съобщи Арман Бабикян и бе безапелационен, че ще създадат по този начин, че тези, против които стачкуват към този момент 76 дни да изоставен властта. Напрежението измежду протестиращите е високо поради отхвърли на полицията да ги пропусне да преминат към храм " Свети Александър Невски ". Демонстрантите скандират " Искаме на черква! " и настояват, че желаят да се поклонят пред Паметника на незнайния войник поради днешния Ден на независимостта. Те са безапелационни, че няма заповед на Столична община, с която да бъдат спрени да преминат. Напрежението остава високо.
Малко преди 23 часа протестиращите взеха решение да създадат жива верига и да опитат да преминат, само че бяха избутани от жандармерията. По информация на стачкуващите двама души са били задържани, само че за момента няма публично удостоверение за това. Срещу полицията пък полетяха бомбички и бутилки с минерална вода. Последваха още няколко опита на протестиращите, само че те бяха отблъснати от униформените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР