В 17 часа днес приключиха предсрочните президентски и парламентарни изборите

...
В 17 часа днес приключиха предсрочните президентски и парламентарни изборите
Коментари Харесай

80-милионна Турция затаи дъх в очакване на първите резултати от изборите

В 17 часа през днешния ден завършиха предварителните президентски и парламентарни изборите в Турция. Около 185 хиляди урни бяха затворени в точния момент и стартира преброяването на бюлетините. С голям интерес се чакат резултатите от изборите, в който вотът на турските гласоподаватели ще дефинира бъдещия президент и бъдещия парламент на Турция. За пръв път в Турция в един и същи ден се гласоподава за президент и парламент.

Прагът за влизане в Народното събрание е 10 на 100. Ако нито един от шестимата претенденти не получи 50 на 100 на първия тур, се планува балотаж на 8 юли, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Шестима са претендентите за президент. Осем партии се борят за влизане в Народното събрание. За пръв път на тези избори претендентите се явяват в обединения - ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и крайните националисти се сплотиха в Републиканска коалиция. Формирана бе още една коалиция - Национален алианс, отпред с опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

От другата страна е прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), за която е изключително значимо дали ще прескочи 10-процентния предел.

От 8 часа сутринта, когато бяха отворени урните, се образуваха дълги опашки от искащи да гласоподават, които на доста места продължиха до затварянето на урните в 17 часа.

Истанбул с неговите над 10 млн. гласоподаватели се чака да бъде определящ както за президентския избор, по този начин и за болшинството в Народното събрание. В новия 27-и турски парламент ще има 600 депутати, вместо досегашните 550 и ще се избира за 5 години.

Започна преброяването на бюлетините. Кореспондентите на турските медии оповестиха за висока изборна интензивност съвсем в цялата страна. Според анализаторите изборната интензивност може би е най-високата за последните 15 години.

Настоящият държавен Реджеп Тайип Ердоган, който е претендент за президент, гласоподава по обяд в истанбулско учебно заведение в квартал Юскюдар, където живее. Той сподели пред публицисти, че се следи висока интензивност, която по думите му "е израз на демократичната воля на народа ".

Кандидатът на главната опозиционна НРП Мухаррем Индже прикани гласоподавателите да не напущат местата за гласоподаване и да наблюдават дали няма нередности при преброяването на бюлетините.

Турският министър председател Бинали Йълдъръм уточни, че по данни на Висшата изборна комисия (ВИК) изборите в цялата страна са минали без съществени произшествия. Той благодари на гласоподавателите за проявеното гражданско схващане. Ердоган отпътува за резиденцията си на брега на Босфора, където ще чака резултатите, оповестиха медиите.

При скандал през днешния ден сред две враждуващи групи в източния град Ерзурум бяха убити двама души и бяха ранени няколко души. Появиха се информации, че абсурдът няма връзка с изборите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР