В 17.23 часа на днешната дата точно преди 5 години

...
В 17.23 часа на днешната дата точно преди 5 години
Коментари Харесай

Пет години минаха от кървавия атентат в Сарафово! Какво се случи?

В 17.23 часа на днешната дата тъкмо преди 5 години на паркинга на летище Сарафово в Бургас е осъществен атентат против три рейса с израелски туристи, които е трябвало да потеглят към Слънчев бряг. Взривът поразява тежко единия рейс и визира другия, паркиран до него. Шофьорът на третия предопределен за израелците рейс Виктор Андонов реагира стремително - тича до него, пали мотора и с отворени порти го изтегля от паркинга, преди да са го обхванали пламъците. С това той предотвратява още жертви.
Въпреки това в атентата умират 7 души: 1 българин - водачът на рейса Мустафа Кьосов, на 36 години, фамилен, с 11-годишно дете, 5 израелски туристи и атентаторът. Ранени са 35 души, 4 от които доста тежко. Освен тримата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати неотложно в Израел със специфичен израелски аероплан, без да са съответно разпитани от българските управляващи, написа " Марица ".

В продължение на дни никоя организация не поема отговорност за атентата. По-малко от два часа след гърмежа Израел с официално съобщение на премиера Бенямин Нетаняху упреква Иран за него и заплашва с боен отговор, като не изключва удар по иранските нуклеарни обекти.

Започналото следствие показва като причинител на бомбената офанзива Мохамед Хасан ел Хюсейни. 4 години след нападението Окръжна прокуратура - Бургас внася обвинителен акт за тероризъм и показва като съучастници на починалия нападател Мелиад Фарах - австралийски и ливански жител, и Хасан ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско поданство.

Делото против тях ще се гледа задочно, тъй като към момента няма никакви данни за това, къде се намират те. Фарах и Хасан се търсят с алена бюлетина от Интерпол, само че на този стадий без резултат.

Няколко пъти беше изработен несполучлив опит да се даде ход на процеса, тъй като не бяха открити и част от потърпевшите, не се явяваха очевидци, а на последната дата - 19 юни т. година, отсъстваше и един от юристите. За през днешния ден е планувано ново съвещание по делото в Бургаския областен съд. За закононарушението тероризъм Наказателният кодекс планува затвор от 15 до 30 години.

Година след атентата на летището е открит мемориал в памет на починалите при бомбения атентат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР