В 16 професионални направления в различни висши училища няма да

...
В 16 професионални направления в различни висши училища няма да
Коментари Харесай

Нулират приема в 16 професионални направления в различни ВУЗ-ове

В 16 професионални посоки в разнообразни висши учебни заведения няма да бъде одобрен приемът. Миналата година са имали банкет, тази година ще бъде нулиран. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция в Министерството на образованието и науката, обвързвана с въпроси за завършването на другите стадии в междинното обучение, както и за приема на студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации, съобщи „ Фокус “.
Част от специалностите са: Национална сигурност в Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “, Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и Великотърновски университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, Икономика - в Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “, Университета по хранителни технологии-Пловдив и Аграрния университет-Пловдив, Администрация и ръководство - в Национален боен университет „ Васил Левски “-Велико Търново, Лесотехнически университет-София, Висше учебно заведение по телекомуникации и пощи, Обществени връзки и осведомителни науки - в Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “ и Обществено здраве в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.
По думите на Вълчев нулевият банкет се получава от механизма, който е заложен в Постановление № 64 на Министерски съвет от 25.03.2016 година за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на Списък на предпочитаните професионални посоки и на Списък на предпазените специалности (Загл. доп. – Дъждовни води, бр. 69 от 2016 година, в действие от 1.01.2017 г.).
„ Те би трябвало да образоват под 15 бройки и това, че са професионални посоки, които ние не сме определили като приоритет. Последните десетилетия в най-голяма степен не рационалното търсене на висше обучение избуя в професионалните посоки от обществените, стопанските, правните науки и Национална сигурност. Системата би трябвало да се настрои към това да работи с по-малко студенти в идващите десетилетия “, уточни Вълчев.
Той акцентира, че Министерството на образованието залага на този способ от 2016 година. „ Политиката, която вършим съответства и с отрицателните демографски трендове от края на предишния век, които в този момент навлизат в системата на висшето обучение “, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР